zondag 1 januari 2017

Voornemens 2017 op horlogegebied

Niet zoals vorig jaar
Vorig jaar ging de geldbuidel gemakkelijk open en kwamen daar enkele bijzonder fraaie horloges voor terug. Denk maar aan de twee Grand Seiko's (SBGA011, ook gekend als de Snowflake, en de gelimiteerde editie van de SBGR083), de Rolex Submariner en de Omega Speedmaster Dark Side of the Moon. Naast het feit dat dit bijzonder fraaie horloges zijn, hebben ze één andere eigenschap gemeen: ze zijn niet goedkoop! Voor dit jaar zijn de voornemens minder ambitieus. Enerzijds omdat horloges een leuke, maar ook dure hobby zijn en anderzijds gaat de collectie veel te groot worden. Ik heb momenteel tien horloges en in m'n horlogekist is plaats voor zestien exemplaren. Tenzij ik m'n collectie niet uitdun, zullen zelfs de minst grote wiskundige adepten beseffen dat er daar nog zes bij kunnen. Dit zijn mijn voornemens voor 2017 op horlogegebied. 

Vintage
Vorig jaar heb ik enkel nieuwe horloges gekocht, maar naast nieuwe horloges bestaat er ook een grote markt voor vintage horloges, zeg maar de oldtimers van de horlogeindustrie. In één van m'n vorige blogposts had ik het al gehad over de King Seiko, Lord Marvel en Omega Speedmaster. Er zijn echter zoveel horloges waar je uit kan kiezen en er zitten natuurlijk ook een heleboel iconen bij. De Bulova Accutron, het allereerste elektronische horloge houd ik bijvoorbeeld ook in de gaten net zoals een oude Seamaster die over het algemeen minder duur is dan de Speedmaster. Ik houd echter ook rekening met complicaties en andere features en m'n voorkeur gaat uit naar een horloge van 36600 slagen per uur of vijf hertz. Daar is de King Seiko met referentie 45-7000 van 1969 of 1970 de vornaamste kandidaat om m'n collectie te verrijken. 



Maanfase
Een horloge met maanfase heb ik een andere blogpost ook al eens opgerakeld, maar blijft eveneens één van m'n doelstellingen, al prijkt dit lager op het verlanglijstje door het iets duurdere kostenplaatje. In de eerste plaats denk ik dan aan de Longines Master Collection L2.673.4.78.3, maar ook de Clifton van Baume et Mercier had ik al eerder genoemd. Eéntje die ik toen niet had genoemd is de Slimline Moonphase-collectie van Frédéric Constant. Net zoals de Longines en Baume et Mercier een gracieus dress watch wat in dezelfde prijscategorie zit. Er zijn ook goedkopere alternatieven zoals de Collins Moonphase van microbrand Melbourne Watch Company, maar het ontwerp spreekt me niet erg aan. Dat neemt niet weg dat er talrijke andere microbrands zijn waaronder een aantal met een maanfase, zelfs enkelen die erin gespecialiseerd zijn zoals het Nederlandse Maen. 


Anderen
Daarnaast houd ik een budget vrij voor de aankoop van een horloge als mij dit aanspreekt. In september was ik niet meer van plan om een horloge aan te kopen in 2016 en daarna heb ik nog een Grand Seiko SBGA083, Omega Speedmaster Dark Side of the Moon en Rolex Submariner gekocht. Het is toch meer een hobby of kunst dan wetenschap. Dat zal me in 2017 ongetwijfeld opnieuw overkomen en daarom houd ik wat centen apart in een spaarvarken. Eén van de horloges die me bijvoorbeeld aanspreekt is de Breitling Superocean A1736402-BA28BKOR. 



Opportuniteiten
Michel Verschueren is al lang geen manager meer bij RSC Anderlecht, maar ik hoor hem zo nog zeggen dat dit een mooie opportuniteit was die hij niet kon laten liggen wanneer Anderlecht weer een speler aankocht waarvan iedereen wist dat die hopeloos te kort kwam. Op horlogegebied kom je ook een heleboel opportuniteiten tegen dankzij webshops die tijdelijk een horloge erg goedkoop aanbieden of op de tweedehandsmarkt waar je met een substantiële korting een horloge kan aanschaffen. Een typisch voorbeeld van het eerste is watch2day.nl wat meestal plakmerken aanbiedt, maar occasioneel ook kwalitatieve horloges zoals dat van Deep Blue. Nog niet zo lang geleden had ik ei zo na een Deep Blue 1000 gekocht voor tweehonderd euro, maar dit was al snel uitverkocht. 

De collectie uitdunnen
Dit jaar ga ik ook bijhouden welk horloge ik het meest draag. Dat is natuurlijk leuk om te weten, maar heeft eveneens een iets andere doelstelling. Het is best mogelijk dat ik een horloge verkoop om plaats te maken voor een ander horloge. Op de eerste dag van het nieuwe jaar heb ik de Portsea van Melbourne Watch Company om, maar dat is volgens mij één van de grootste kandidaten om m'n collectie te verlaten als ik een horloge verkoop. Als ik die beslissing neem - het zal sowieso geen gemakkelijke zijn - kan ik dit dan toch op wetenschappelijk basis doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten