zondag 15 januari 2017

The Grand Disappointment

Symptomen en success
Ik heb een aantal interesses en auto's behoren daar ook toe. Een beetje voorspelbaar en jongensachtig, maar het is gewoon tof om te weten hoe hard een bepaalde auto gaat en hoeveel luxe erin zit. Doe dit op een ludieke manier met een trio dat kwajongensstreken uithaalt en je hebt ongeveer het recept van Top Gear. 

Top Gear werd in 2001 vernieuwd onder impuls van Clarkson. Wat eerst een gewone autoshow was, werd nu een studioshow met reportages, nieuws, een test op een eigen circuit en interviews met beroemdheden. De show viel definitief in zijn plooi toen James May Jeremy Clarkson en Richard Hammond vergezelde als de derde presentator na het ontslag van Jason Dawe. De energie tussen dit trio is de basis van de show. Top Gear groeide uit tot een gigantisch succes door het gebakkelei van dit drietal, maar ook de originele items die erin zaten. Denk maar aan de legendarische special naar de noordpool of die keer dat ze een auto de ruimte wilde insturen met een echte raket. Het is natuurlijk allemaal gescript, maar dat maakte de show niet minder leuk. 



Door de jaren heen geraakte de pot met mosterd langzaam op en groeide de drie presentatoren uit tot karikaturen van zichzelf. Clarkson die in een review stopt en plots zegt "... in the world" is leuk en spontaan, wanneer hij achter het stuur zit en "Power!!!" roept is dat helaas minder het geval. En dat was het symptoom waar de laatste reeksen aan leden. 

En plots...
In maart 2015 gebeurde er iets wat misschien niet zo heel erg onvoorspelbaar was. Een krekelige Clarkson had na een lange opnamedag geen fatsoenlijke maaltijd wat een medewerker merkte toen hij een muilpeer van Clarkson kreeg. Clarkson werd onmiddellijk ontslagen wat gezien de omstandigheden volledig begrijpelijk is. Fysiek geweld op de bedrijfsvloer leidt in bijna alle gevallen tot een dringende reden voor ontslag. De toekomst van Top Gear kwam daarmee op losse schroeven te staan en later besloten May en Hammond om hun contract niet te verlengen. Hoofdproducent Andy Wilman vervoegde het trio in hun queeste naar een nieuwe show. 



Na veel speculatie werd The Grand Tour boven de doopvont gehouden en vormt dit momenteel één van de speerpunten van Amazon. De eerste aflevering begon veelbelovend met een opening die je niet anders dan episch kan omschrijven en de langverwachte test van het trio hyperwagens: Ferrari LaFerrari, Porsche 918 Spyder en de McLaren P1. De tweede aflevering stond voornamelijk in het teken van een persiflage op Edge of Tomorrow. In deze film beleeft Tom Cruise elke dag hetzelfde tot hij sterft en opnieuw tot leven komt om deze dag opnieuw te beleven. Geschikt materiaal voor het trio wat tot veel humor leidde. En aflevering na aflevering werd en wordt duidelijk dat de focus ligt op humor en entertainment en veel minder op auto's. 

Veramerikaansd
"Ze begrijpen het niet" antwoordde Clarkson op de vraag waarom Top Gear USA werd geannuleerd. De Amerikaanse invulling van Top Gear lag totaal anders dan de Britse versie met veel meer aandacht voor explosies en races. Maar - en dat is heel erg belangrijk - Top Gear USA bleef altijd een autoprogramma waarin de wagens centraal stonden. Dat kan van The Grand Tour helaas niet meer gezegd worden. Top Gear was altijd een entertainmentprogramma dat ging over auto's in plaats van omgekeerd, maar de ingrediënten bij The Grand Tour worden helemaal compleet overhoop gegooid. 



Exponent is aflevering nummer tien waar er welgeteld één item rechtstreeks over een auto ging: de review van de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio die tien minuten duurde. De andere vijftig minuten werden verdeeld over The American die de Alfa testte op het circuit, wat algemeen autonieuws (of wat daar voor moet doorgaan) en een half uur kijken naar gestuntel hoe Clarkson en co een koraal willen bouwen met het karkas van enkele auto's. Dit laatste was zo pijnlijk aan de ogen dat ik bijna plaatsvervangende schaamte kreeg. Clarkson sluit The Grand Tour steevast af met "... and on this disappointment" wat helaas toepasselijk is op de show zelf. 

Ik kijk nu uit naar het tweede seizoen van Top Gear zonder Chris Evans waar ik de laatste afleveringen eigenlijk leuker vond dan The Grand Tour. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten