maandag 10 januari 2022

De veertig mooiste wandelroutes in 2021 ( 30 - 21)

De volgende tien wandelingen in deze top veertig kent enkele verrassingen. Verrassingen omdat het gaat om wandelingen waarvan ik niet dacht dat ze zo goed zouden scoren. Dat kan gaan van wandelingen in mijn eigen regio van de Kempen tot inHenegouwen, dat niet meteen geboekstaafd staat als wandelprovincie. Mijn meest bijzondere wandelervaring van 2021 is ongetwijfeld de Boucle Noire rondom Charleroi waar ik wel een ander land lijk binnengestapt te zijn. Het culturele erfgoed van deze industriestad is op z'n minst bijzonder te noemen. 

30. De vallei van de Boven-Samber
Hoewel ik voor mijn wandelbelevenissen vaak in Wallonië te vinden ben, is Henegouwen toch een onderbelichte provincie in dit hele gebeuren. Toch zijn er soms interessante wandelingen te vinden in deze Ardennen-loze provincie. Deze wandeling loopt in een heuvelachtig landschap door bos en velden, maar weet vooral op te vallen door het plaatsje Hourpes waar het industriële verleden van Henegouwen te zien is. Een watertoren van een (voormalige) ijzersmelterij staar er pal naast een woning, want waarom ook niet... Deze wandeling is afkomstig van de website Originele Wandelingen en is met 21 kilometers één van de langere wandelingen op deze website. Dit is een leuke route, maar het eerder saaie stuk tussen kilometers vijf en tien voorkomt dat deze wandeling hoger staat genoteerd.

Link: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/de-vallei-van-de-boven-samber-originele-wandelingen-68392665


29. Holle Wegen in en rond het Meerdaalwoud
Originele Wandelingen bestaat als website al heel wat jaren, maar zag het levenslicht als een privéproject van Gert Sonck die deze routes plaatste op een eigen, persoonlijke webstek van Telenet. Niet alle routes zijn overgeheveld en dit is één van deze achtergebleven wandelingen. Ik begrijp niet goed waarom, want de omgeving van de taalgrens tussen Vlaams- en Waals-Brabant is een toffe regio om te wandelen. Het Meerdaalwoud zelf vond ik niet erg spectaculair, maar het zijn vooral de paden erna die deze wandeling kleuren. Vele holle wegen en natuurpaden gaan van veld tot veld en af en toe wordt er zelfs een akker overgestoken. Er is wel een moerasachtig stuk dat moeilijk begaanbaar is en dit heb ik overgeslagen ten voordele van een zelf geïmproviseerd stuk wat de wandeling één kilometer langer maakt.    

Link: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/holle-wegen-in-en-rond-het-meerdaalwoud-originele-wandelingen-72634405

28. Grenswandeling in de vallei van het Merkske
Eén van mijn eerste wandelingen in 2021 was dit grensgeval. De provincie Antwerpen organiseert jaarlijks een wedstrijd wandeling van het jaar waarvan (quasi) dezelfde route is uitgeroepen tot laureaat in 2019. Het is gemakkelijk te zien om waarom want met name het begin van de wandeling is een waar plezier voor de liefhebber.  Vooral het stuk rond de Halsche Beemden is een plezier om door te stappen, hoewel het hier heel modderachtig kan zijn. Gelukkig helpen de aanwezige knuppelpaden om de wandelschoenen (gedeeltelijk) te ontzien. Ook de voormalige landloperskolonie van Wortel is een interessante plek om te verkennen, hoewel de lange stukken rechtdoor niet echt inspirerend zijn voor het stappen. 

Link: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/grenswandeling-in-de-vallei-van-het-merkske-66806162






27. Zammelse Broekwandeling
Er zijn van die wandelingen die je compleet verrassen omdat je niet verwacht dat het leuke wandelingen zijn. Dit is er zo eentje en wist me aangenaam te verrassen toen ik in de omgeving van de Grote Nete een avondwandeling maakte. Deze omgeving werd in het verleden veel gebruikt om turf te winnen en de achtergelaten turfputten zijn nu getransformeerd tot prachtige plassen waar een heleboel leven in te vinden is. Dit is één van de mooiere broekgebieden in Vlaanderen en de kleur groen domineert ruim twee uur dit traject. Enkel de roestbruine kleur van de Grote Nete staat hiermee in schril contrast. Op het einde van de wandeling is er ook nog een korte passage door een bos waar ook nog een kalvarieweg terug te vinden is. 

Link: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/zammelse-broekwandeling-73969701

26. La Boucle Noire de Charleroi
Van Charleroi wordt gezegd dat je een andere wereld binnenstapt wanneer je er ronddwaalt en dat is zeker en vast het geval bij deze wandeling dat het hinterland van deze industriestad exploreert. Wat meteen opvalt - en dat is helaas niet in positieve zin bedoeld - is de enorme hoeveelheid zwerfvuil die hier rondslingert. Ook het post-industriële uiterlijk van de (verlaten) staalindustrie bezorgde deze stad ooit het predicaat lelijkste stad van Europa. Het meest bijzondere zijn misschien wel de talloze mijnterrils rondom de stad waarvan er enkele op een bezoekje worden vereerd. Een gigantische terril op één kilometer van een groot station? Het klinkt absurd, maar het is wel de realiteit bij deze toch wel erg speciale wandeling.   

Link: https://nl.wikiloc.com/hiking-trails/la-boucle-noire-de-charleroi-63479867

25. Landschapswandeling De Liereman
Hoewel het natuurgebied van De Liereman vorig jaar voor een groot stuk is afgebrand, is het nog verrassend hoe levendig en divers dit natuurgebied er een jaar later uitziet. Naar het einde van de wandeling toe verraden enkele verbrande boomstammen de aanwezigheid van een geleden bosbrand, maar voor het overige is hier weinig op aan te merken. Groot pluspunt van dit gebied is de enorme diversiteit van bos en heide dat op regelmatige basis met elkaar afwisselt. Ook het feit dat je hier lang kan wandelen op onverharde paden in het drukke Vlaanderen zonder een autoweg tegen te komen is een groot pluspunt. Wat mij betreft is het natuurgebied van De Liereman één van de mooiste gebieden in de Noorderkempen. 

Link: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/landschapswandeling-de-liereman-88892202

24. Naar Rochers de Samson
Dit is een vrij recente wandeling van Originele Wandelingen die me naar de streek van de Naamse Condroz bracht. De onvervalste ster van deze wandeling is ongetwijfeld de rotskam van Rochers de Samson. De weg naar boven is weliswaar gebarricadeerd met een nadarhek, maar dat weerhield me er niet van om naar boven te gaan. Een beetje vreemd aangezien de paden hier niet gevaarlijker zijn dan bij andere rotsmassieven in de Ardennen. Enkel de wilde geiten vereisen wat aandacht, zeker bij de enorme afgrond vlakbij de Maas. De Rochers de Samson zijn een erg fraai toneel om door te stappen met ook een oude burcht waar slechts erg weinig van overblijft (ik heb er in ieder geval niks van gezien). 

Link: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/naar-de-rochers-de-samson-originele-wandelingen-77984559

23. Wandeling in Vochtig Haspengouw
Dit is opnieuw één van de achtergebleven wandelingen van Originele Wandelingen en het is mij een raadsel waarom. Deze wandeling bezoekt de streek van Vochtig Haspengouw en kan uitpakken met enkele originele kleppers. Zo passeer je het voormalige station van Jesseren, maar de meest bijzondere ervaring is de voormalige spoorwegbedding die nu fungeert als wandelroute. Deze voormalige bedding loopt zelfs over een brug en totaal onverwacht loop ik wat later over deze brug die nergens heen lijkt te gaan. De fruitboomgaarden en het beemdenlandschap scoren ook hoog op deze wandeling en dit wordt gecombineerd met enkele toffe stukken die bestaan uit knuppelpaden. Naar het einde toe is er ook een kleine Gallo-Romeinse site. Voor een traject van vijftien kilometer is dit een heel complete wandeling.

Link: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/wandeling-in-vochtig-haspengouw-originele-wandelingen-70328913

22. La Sibérie
Alweer een wandeling van Originele Wandelingen en ook dit keer een vrij recent exemplaar. Deze wandeling leidde me naar de plek van Les Sept Meuses waar ik in het verleden al eerder was. Dit is een fraai uitkijkpunt waar de Maas in de verte zeven bochten maakt. Het hoogtepunt is echter een ander uitkijkpunt, La Sibérie. Het grootste wandelplezier van deze route bevindt zich hier waar het al zigzaggend naar beneden gaat op kleine paadjes. Wat later gaat het via een veld naar een ander bos waar er opnieuw een mooi uitkijkpunt staat te wachten. Dit is geen heel zware wandeling, maar de beginklim waar het zo'n honderddertig meter omhoog gaat, is toch zeker niet te onderschatten! 

Link: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/la-siberie-originele-wandelingen-76208745

21. De buitenlucht opsnuiven in Arendonk
Wandelgids Zuid-Limburg
is één van mijn ontdekkingen in 2021 als wandelbron. Deze Nederlandse website is voornamelijk geënt op Nederland, maar biedt ook heel wat wandelingen aan op Vlaams en Waals grondgebied. Dit exemplaar maakt er een tweelandenfeestje van en verkent zowel België als Nederland. Vooral het gedeelte in Nederland vond ik erg leuk met het natuurgebied Reuselse Moeren dat beschikt over een drassig veenlandschap met diverse plassen. Dit wordt aangevuld met een dubbele passage lans het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en een bezoekje aan het natuurgebied Het Goorken. Voeg daar de verrassende doorsteekpaadjes in Arendonk aan toe en je beschikt over een één van de meest gevarieerde wandelingen die ik dit jaar heb gedaan.

Link: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/de-buitenlucht-opsnuiven-in-arendonk-72954464

Geen opmerkingen:

Een reactie posten