vrijdag 16 september 2016

Top tien Seiko's

Veel, heel veel, heel erg veel
Bij het zoeken naar een horloge is er bij mij één merk dat steevast terugkomt: Seiko. De Japanners hebben enerzijds een echt gigantische collectie van horloges waar iedereen wel z'n smaak in zal terugvinden en anderzijds zijn de meeste horloges knap ontwerpen tegen een erg betaalbare prijs. Het is dus geen wonder dat Seiko bij de mondiale topspelers hoort als het aankomt op betaalbare horloges. De vraag is nu welk horloge je best kan aanschaffen. Dit is een lijstje met tien suggesties. Als voorwaarde geldt dat de horloges nog altijd verkrijgbaar moeten zijn. 

10. SNAA30
Het enige quartzhorloge in deze lijst is de SNAA30. De SKA366 (automaat) was ook een valabele kandidaat, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de chronograaf. Wat meteen opvalt is natuurlijk de combinatie van zwart en goud dat het gehele horloge domineert. Zowel de bezel, armband als wijzerplaat zijn getooid in deze twee kleuren waardoor deze twee kleuren geïntegreerd zijn in het hele horloge. Onopvallende dingen zoals de goedkleurige indices maken van dit horloge één van de mooiste uit de gehele Seiko-collectie. Over de kwaliteit valt er wat aan te merken, want op het internet valt commentaar te lezen dat de kwaliteit van de armband beneden peil is en dat de kleuren al na een paar maanden beginnen te vervagen. De SNAA30 geldt dan ook meer als een fashion statement dan als een juweeltje om je pols.


9. Credor Fugaku Tourbillon Limited Edition
Ik weet niet of dit vals spelen is of niet, maar Credor is eigenlijk het luxemerk van Seiko, net zoals Lexus dat is voor  Toyota. Stricto sensu is dit dus geen Seiko, maar bijzonder is het wel. De Fugaku Tourbillon is de eerste poging van Seiko om een tourbillon te ontwerpen en het is een heel bijzondere geworden. Het wordt in elkaar gezet door de drie beste horlogemakers van Seiko, de wijzerplaat wordt beschilderd met een tekening van de Japanse prentkunstenaar Hokusai en de kast is versierd met platinum, goud en wit goud. Met deze Credor loop je dus met een stukje tikkende kunst en bling bling om je arm. Des te opvallender is dat het movement redelijk dertien-in-een-dozijn is, maar dat vergeet je ogenblikkelijk als je het uurwerk aanschouwt. Ow ja, de prijs is zo'n vijftig miljoen yen (omgerekend ongeveer 435 000 euro) en er worden slechts acht van gemaakt...


8. Seiko Prospex Marine Master Professional SBDX017
Seiko heeft een overaanbod aan duikershorloges met de SKX, Monster, Turtle, Tuna en de ene is nog iconischer dan de andere. Het allerbeste - en naar mijn mening ook het mooiste - duikershorloge is de SBDX017. Dit horloge lijkt misschien een tikkeltje te hard op de Marinemaster van Rolex, maar heeft een heleboel andere kwaliteiten om dat goed te maken. Deze dure knaap uit de Prospex-lijn is één van de weinige horloges buiten de Grand Seiko-lijn dat 36600 vibraties per uur heeft (dus tien tikken per seconde) wat meteen het prijskaartje verklaart. Daarnaast is het erg luminiscerend en heeft het een saffierglas wat naar mijn bescheiden mening toch wel een verplichting is bij een duikershorloge. Niet de goedkoopste, maar wel de beste uit de familie waterratten.



7. SARG015
Tussen de driehonderd en vijfhonderd euro heeft Seiko een belachelijke hoeveelheid van knappe horloges waarvan je gemakkelijk een top tien kan maken. Eén van deze schoonheden in deze categorie is de SARG015 hoewel die niet meer verkocht wordt (maar nog wel verkrijgbaar is als je goed zoekt). De ster van de show is hier de blauwe dial met sunburst wat er prachtig uitziet. De SARG015 is een chique versie van een duikershorloge, want echt functioneel is het niet. Getuige hiervan is de bezel die niet roteerbaar is, terwijl dit één van de oerkenmerken is van een duikershorloge. Net zoals bij de SARB065 is hier het armbandje gedraaid waardoor de tip van het polsbandje naar binnen wijst in plaats van buiten. 


6. Seiko Premier Kinetic Direct Drive Moon Phase SRX011P
De meeste horlogemerken maken van hun horloges met een maanfase erg elegante uurwerken en het is dan weer aan Seiko om er een vleugje modernisme aan toe te voegen. Ziehier de SRX011P uit de Premier-collectie. Het is een horloge dat werkt met kinetische energie met een reserve van ettelijke weken. Met de vier mini-dials is de SRX011P tamelijk druk, maar Seiko slaagt er toch in om de wijzerplaat leesbaar te houden en voegt er zelfs een vleugje elegantie aan toe. Het is een horloge dat opvalt in de massa en als dat je ding is, ben je aan het ideale adres met Seiko's interpretatie van een maanfase.

 5. SARB033
De Japanners van Seiko zijn toch een klein beetje egoïsten, want in de SARB-collectie zitten enkele exemplaren van hun mooiste horloges, maar de SAR-reeks is jammer genoeg enkel verkrijgbaar in Japan. De SARB033 is het meest geëxporteerde horloge van Seiko uit Japan en dat zegt genoeg over de populariteit van dit uurwerk. De zwarte wijzerplaat ziet er fabelachtig uit en het niveau van detail in deze prijsklasse (zo'n 300 euro zonder btw en invoerrechten) is ongeëvenaard. Met een dial van 38 mm is dit de ideale lengte voor een dress watch hoewel sommigen het horloge net een tikkeltje groter willen. Dit uurwerk is uitgerust met een saffierglas en beschikt over het 6R15-movement wat met de hand opgewonden kan worden en hackt. Dit werkpaard uit de familie heeft een reserve van 48 uur en wordt eveneens bij tal van andere horloges gebruikt. 


4. SARB035
Van de SARB033 naar de SARB035 is maar een kleine stap. Deze twee telgen uit dezelfde familie delen een heleboel genen: het movement, de kast, omvang, gebruikte materialen en we kunnen nog even verder gaan. Het verschil zit voornamelijk in één ding, maar dat is meteen het belangrijkste: de dial. Waar de wijzerplaat van de SARB033 voorzien is van een gedistingeerde zwarte kleur, is de SARB035 getooid in parelmoer. De foto's op het internet doen je geloven dat het wit is, maar met de juiste lichtinval valt de kleur wel op en dat zorgt voor fotogenieke momenten. 


3. SRQ019 / SRQ021
De top drie beginnen we ironisch genoeg met een duo: de SRQ019 met witte dial en SRQ021 met zwarte dial. Deze twee toppertjes uit de Presage-collectie waren één van de hoogtepunten van Seiko op de horlogetentoonstelling van Basel in 2016. Het duo kost elk zo'n 2500 euro, maar beide knapen zijn dan ook vrij bijzonder. De witte dial van de SRQ019 is voorzien van glazuur terwijl de SRQ021 een meer traditioneel Japanse urushi-lak krijgt aangemeten. Dit wordt voor beide horloges gedaan door meesters in het genre wat de prijs natuurlijk aardig doet oplopen. Het ontwerp van de horloges is geïnspireerd op het Laurel-merk dat van voor de oprichting van Seiko zelf dateert. Als je er ééntje wil hebben, zal je snel moeten zijn, want van beide reeksen is er slechts een beperkte oplage van duizend exemplaren. Interessant weetje: beide horloges zijn automaten die zijn uitgerust met een chronograaf. Voor een automaat is zoiets ontzettend moeilijk om te maken, nog moeilijker dan een tourbillon of perpetual calendar!


2. SDGM001
In m'n collectie heb ik twee Seiko's en dat kunnen toch niet anders dan nummers twee en één zijn, toch? Nou, niet helemaal. Ik heb zelf de SARB065, maar dezelfde dial vind je ook terug in een aantrekkelijkere verpakking: de SDGM001. De kast en het movement blijven hetzelfde, maar de SDGM beschikt over een saffierglas terwijl de SARB065 het moet doen met Hardlex. Bovendien heeft de SDGM een metalen armbandje en ben je dus niet opgescheept met die vervloekt slechte polsband van de SARB065. Bovendien is het niveau van afwerking een tikkeltje hoger wat je terugziet in een beter gepolymeerde kast. De blikvanger is natuurlijk de dial en ik meen het uit de grond van m'n hart als ik zeg dat dit de mooiste wijzerplaat van een horloge is. Ik heb tal van horloges de revue zien passeren, maar geen enkele dial weet zo de show te stelen als bij de SDGM001/SARB065. De SDGM001 kost zo'n 700 euro wat dubbel zoveel is als de SARB065 en je moet zelf zien of de betere kwaliteit van de SDGM001 deze meerprijs waard is. 



1. SBGA011
Wat kan er na deze lofzang voor de SDGM001 nog beter zijn? Wat te denken van de collectie waar ik nog geen woord heb over gerept: de Grand Seiko. Deze collectie is een klasse op zichzelf als het aankomt op niveau van afwerking en kwaliteit en er zijn een heleboel horloges om uit te kiezen. Exponent van de Grand Seiko-reeks is de SBGA011 die is uitgerust met de Spring Drive, een uniek movement dat als enige ter wereld zorg voor een continue beweging van de secondewijzer. Het niveau van afwerking is bijna ziekelijk en verraadt de Japanse zin voor perfectie. Lees er maar m'n bespreking op na voor alle details! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten