zaterdag 25 april 2020

Wandelen in Vlaanderen: Langs de Grote en Kleine Gete door Haspengouw


Deze wandeling brengt je naar de Haspengouwse fruitstreek waar de Grote en Kleine Gete je een tijdlang vergezellen. In de beginkilometers gaat het nog door wat groen en een strookje bos, maar daarna zijn het velden en fruitgaarden die het zicht domineren voor de rest van de wandeling. Ondanks het glooiende landschap van Haspengouw is deze wandeling opmerkelijk plat.


Mooiste stuk van de wandeling
Het startschot wordt gegeven bij de kerk van Wommersom wat een deelgemeente is van Linter. Deze omgeving staat gekend omwille van de agriculturele activiteiten door de plaatselijke fruitboeren die over hectaren en hectaren fruitgaarden beschikken. in de eerste kilometers volg je de Grote Gete en daarna gaat het in de gelijknamige vallei door open graslanden en af en toe een stukje bos. Persoonlijk vind ik dit het mooiste stuk van de wandeling, want daarna gaat het voornamelijk langs velden en fruitgaarden.


Via Melkwezer gaat het daarna richting Zoutleeuw en word je getrakteerd op velden en fruitgaarden waar je ook maar kijkt. Deze wandeling heeft ontegensprekelijk een groen karakter, zeker nu alles in bloei staat in deze lenteperiode. Verharde wegen kom je niet zo vaak tegen en het zijn meestal brede zandpaden of veldwegen die je pad kruisen. Aangezien dit al een iets langere wandeling is, kruis je uiteraard wel enkele dorpskernen. De mooiste hiervan is misschien wel Zoutleeuw, waar de statige kerk weet te imponeren.


Geklasseerde weg
Hierna gaat het over een geklasseerde weg die geplaveid is met kinderkoppen naar Orsmaal. In 1914 was dit één van de eerste terreinen in Vlaanderen waar het Belgische leger slag leverde met de Duitse invaller in 1914 en enkele informatieborden houden deze herinnering levendig. Op deze zonnige dag kabbelt de Kleine Gete echter frivool verder. Op zowel de Grote als de Kleine Gete vind je een heleboel watervogels, maar reigers foerageren vreemd genoeg in de aanpalende weides tussen de koeien.


In het laatste gedeelte tussen Orsmaal en Wommersom gaat het een klein beetje naar omhoog, al gaat de klim van twintig meter wel vrij gestaag. Ook hier zie je weer velden en fruitgaarden, maar dit plaatselijke plateau zorgt wel voor een mooi overzicht van de lager gelegen omgeving. Via een binnendoor langs een klein voetbalterrein gaat het terug naar de kerk van Wommersom en zijn de ruim twintig kilometers afgemaald.


Conclusie
Waarom dit de fruitstreek wordt genoemd, is na deze wandeling meteen duidelijk want je komt hoofdzakelijk velden en fruitgaarden tegen. Dit is een leuke kennismaking met de streek, maar kan na verloop van tijd wel beginnen te vervelen. Een kleine passage door de Grote Getevallei in het begin van de wandeling zorgt voor de enige vorm van variatie in deze wandeling die toch geslaagd mag genoemd worden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten