zaterdag 4 april 2020

Wandelen in Vlaanderen: Al zinderend door Zelem en Schulensmeer

Dit is een ruim vier uur durende wandeling van ongeveer 22 kilometer die de omgeving van Zelem verkent. Het landschap is verrassend divers met bossen, weilanden en ruigtes, maar ook passages langs de Demer en Schulensmeer. De nabijheid van de E313 gooit helaas soms roet in het eten.

Natuurpracht
Het voorziene startpunt was eigenlijk de Duizendjarige Eik in Lummen, maar door wegenwerken moest ik een alternatief startpunt zoeken. Dit werd de Zelemsebaan waar je vlakbij het natuurgebied de Schurfert bent. Dit natuurgebied is echter het eindstation van deze wandeling en in het begin spelen de bossen van Hees gastheer. Deze bossen zijn een verzameling van zowel naald- als loofbomen en worden begrensd door enkele open weilanden en akkers die je vergezellen op het pad.


De natuurpracht is naar Vlaamse begrippen fantastisch met passages door het Zelems Moeras en de Vallei van de Zwarte Beek. Onderweg kruis je ook een spoorweg en zijn er een aantal stukken bij die gaan langs verharde wegen. Dit zijn echter landelijke wegen en voor de natuurliefhebber is er genoeg te zien. Het is duidelijk dat dit landbouwgebied is en via een vrij lange zandweg naast boerderij(en) ben je onderweg naar het domein van Sint-Jansberg.


Sint-Jansberg
Bij de bossen van Sint-Jansberg gaat het naar omhoog en wandel je gedurende twee kilometer door het bos dat vroeger eigendom was (of nog is?) van het gelijknamige klooster in de buurt. Het bos kent een grote variatie aan boomsoorten en is daarom alleen al een bezoekje waard. De volgende twee kilometers zijn van een minder allooi, want dan gaat het helaas over een wat drukkere straat van Linkhout richting de Demer. Dit kan wel een stoorzender zijn voor iemand die enkel op zoek is naar natuurpracht en rust. Je kruist hier eveneens de E313 die je al veel eerder kon horen.


Het mooiste stuk vind ik zelf de omgeving van het Schulensmeer en de tocht langs de Demer. Deze omgeving is eigenlijk één groot overstromingsgebied dat dient om het peil van de Demer te controleren. Zodoende is het prachtige Schulensmeer ontstaan. Zo ver het oog reikt, zie je hier felgroene weilanden als je over het verhoogde jaagpad naast de Demer wandelt.


Schulensmeer
Wat later volgt het Schulensmeer zelf en dit is een paradijs voor vogelliefhebbers. Ruim 250 verschillende watervogels hebben van dit meer hun thuis gemaakt en bovendien ligt het op een populaire vogeltrekroute. De oevers van het meer zijn bedekt met riet, dus om vogels te spotten moet je op zoek gaan naar de beste plekjes. Daarna gaat het weer naar bosrijke gebieden, maar concerteert de E313 helaas ook met een ballade van rol- en rijgeluiden. Het breekt toch gedeeltelijk de charme van deze wandeling en het helpt ook niet dat de passage langs de E313 ruim anderhalve kilometer duurt.


Het volgende stuk gaat naar het domein van de Duizendjarige Eik, maar eerst is er een leuke passage langs enkele akkers wat me een poldergevoel bezorgde. Het domein is hier genoemd naar een eik die meer dan duizend jaar oud is, maar daarnaast is dit ook een leuk (en populair) wandelgebied. Op een open vlakte is er ook kleine uitkijktoren waar je kan genieten van het zicht rond de Vallei van de Zwarte Beek.


Het slotstuk gaat onoverkomelijk langs een drukkere weg om de verbinding te maken met het natuurgebied de Schurfert waar ik drie maanden geleden al eerder was bij een nieuwjaarswandeling. Dit gebied kenmerkt zich door zijn weilanden en weidevogels die hier nestelen. Op mijn wandeling ben ik echter geen vogels tegengekomen. En op net geen 22 kilometer is de lus volgemaakt.

Conclusie
Dit is een mooie wandeling, maar wel met duidelijke gebreken. De biodiversiteit van de bossen en het prachtige overstromingsgebied rond Schulensmeer maken deze wandeling meer dan de moeite waard. De aanwezigheid van de E313 kan echter storend werken en ook de twee kilometer lange passage door Linkhout in het midden verstoort het ritme van de natuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten