zondag 29 maart 2020

Wandelen in Vlaanderen: Lus rond Kelbergen en Vallei van de Drie Beken

Om het kluizenaarsbestaan wat te doorbreken, ben ik ook dit weekend op pad gegaan om te gaan wandelen. Het is een wandelweekend geworden want op drie routes heb ik meer dan vijftig kilometer afgelegd. Afgelopen zaterdag was het de beurt aan de Vallei van de Drie Beken en het gehucht Kelbergen. Een mooie regio die zeker een bezoekje verdient! 

Intro
Deze wandeling begint bij het gehucht Kelbergen en wordt gecombineerd met de Vallei van de Drie Beken en daardoor kent deze route veel diversiteit. De Vallei van de Drie Beken schittert in biodiversiteit en dit moerassige gebied valt op door zijn weilanden en de knuppelpaden die erover gaan. Kelbergen zorgt voor tegengewicht in de vorm van bossen, kleine hellingen en een niet te versmaden passage langs vele bomenrijen.


Boomgaarden
Je kan deze wandeling beginnen bij de Sint-Hubertuskerk in Schaffen, maar ik parkeerde mijn wagen op de kruising tussen de Waterstraat en de Berkestraat. Het begin is al meteen een voltreffer want gedurende twee kilometer wandel je door verscheidene boomgaarden en bomenrijen. Dit is wel bijzonder en zeker gezien de grote omvang van dit landschap aangezien in Vlaanderen bijna alles versnipperd is. Er zitten wel enkele zompige stukken bij, maar gelukkig is het de laatste weken vrij droog gebleven.


Daarna gaat het voornamelijk door bos waar af en toe kleine hellingen bijzitten. Het aantal hoogtemeters is bij deze wandeling echter beperkt waardoor iedereen met een basisconditie deze route kan doen. Af en toe duiken er ook verharde wegen op, maar dit zijn meestal vrij kalme wegen waar het gemakkelijk is om te wandelen. Af en toe zijn er wel drukkere wegen, maar al bij al valt dit heel goed mee.


Vallei van de Drie Beken
Het mooiste stuk is misschien wel de passage door de Vallei van de Drie Beken die ongeveer halverwege het parcours begint. De naam van dit natuurgebied is ontleend aan de drie beken die hier doorstromen: de Grote Beek, Kleine Beek en Middelbeek. Water speelt een belangrijke rol in het landschap en bestaat uit onder andere venen, hooilanden en rietlanden die van water worden voorzien door de drie beken. Vele meters gaan over knuppelpaden waardoor je een goed overzicht krijgt over dit natuurgebied. Wanneer de Vallei van de Drie Beken wordt verlaten gaat het terug richting bos en wacht er de grootste helling van de dag. Van twintig meter gaat het naar ruim vijftig meter, maar zweetparels moet je niet verwachten.


Het derde en laatste gedeelte van deze wandeling passeert langs landerijen, velden, verlaten boerderijen en hier en daar een stukje bos. Hier kom je veel fietsers en mountainbikers tegen, want de wandeling loopt hier namelijk via een populaire fietsroute. Hier vind je minder natuur, maar de diversiteit van het landschap maakt ook dit stuk leuk om te doen. De kracht van deze wandeling is dat er eigenlijk amper saaie stukken in zitten en dat gebeurt niet vaak in Vlaanderen.


Conclusie
Dit is een verrassend leuke wandeling geworden met veel variƫteit in het parcours en een aantal bezienswaardigheden in Kelbergen en de Vallei van de Drie Beken. Zeker een aanrader voor de actieve wandelaar!

De route vind je terug op deze link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten