zondag 12 april 2020

Wandelen in Vlaanderen: Hagelandse heuvels en verrukkelijke velden in Holsbeek

Het Hageland vormt het prachtige decor voor deze wandeling dat een amalgaam is van boswandelingen, door velden trekken en moerasgebieden bezoeken. Dit zorgt voor een divers landschap met in het midden van het parcours het Kasteel van Horst als publiekstrekker.

Chartreuzenbos
Bij de Sint-Mauruskerk in Holsbeek kan je je wagen parkeren en deze kerk fungeert eveneens als startplek van deze route. Na amper één kilometer ben je al in het Chartreuzenbos waar het niet altijd vanzelfsprekend is om de juiste route te vinden. Dit bos is ongeveer zeventig hectare groot en kent enkele spectaculaire hellingen die voor de eerste hoogtemeters op deze wandeling zorgen. Het gaat plots van dertig meter naar vijfenzeventig meter boven de zeespiegel en deze hellingen zijn steiler dan verwacht. Na het plateau gaat het echter al even snel terug naar beneden. Het Chartreuzenbos is getooid met diverse loofbomen en weet daardoor als boswandeling zeker te imponeren.


Minstens zo imponerend zijn de volgende kilometers die door voornamelijk velden, akkers en graslanden gaan. Zo ver het oog kan zien zie je enkel het bruin van omgeploegde akkers of het groen van velden. Ook hier kan het plots naar omhoog gaan met een helling van veertig meter hoog. Deze wandeling maakt deel uit van het wandelnetwerk van Hagelandse Heuvels en die naam is zeker toepasselijk gekozen.


Rode Ridder
Op ongeveer tien kilometer vind je het Kasteel van Host, wereldberoemd in Vlaanderen omdat het de thuishaven is van de Rode Ridder in de gelijknamige strips. Het kasteel zorgt voor een pittoresk beeld omdat het omgeven is door een prachtige slotgracht die wel heel erg hoog staat. Het is hier groener dan de voorbije kilometers en je wandelt hier door broek en enkele verharde wegen. Zelfs de verharde wegen zijn een plezier om te wandelen, want het is er ontzettend rustig en je krijgt de gelegenheid om een kleine watermolen te bezichtigen.


Het tweede gedeelte van de wandeling is vrij vlak en de Hagelandse heuvels hebben nu plaatsgemaakt voor groene passages door broeken waar de Molenbeek de rode draad vormt. Voor het zover is, is er eerst een passage van ongeveer één kilometer langs de Blauwmolenstraat. Dit is een verharde weg die relatief druk is. Dit is een horde die je helaas moet nemen, maar je wordt wel beloond met prachtige kilometers door de Vallei van de Molenbeek. Je volgt deze waterloop bijna vier kilometer met een landschap dat zich ongetwijfeld tot het meest diverse landschap mag rekenen van de streek. Graslanden worden moeiteloos gecombineerd met ven, loofbomen en holle wegen.


Het slotstuk gaat terug naar Holsbeek waar je door onvervalst moerasgebied loopt. Je ziet hier verscheidene plassen waar kikkers en padden wel heel erg enthousiast zijn om te kwaken. Natuur zorgt meestal voor sereniteit, maar dat is bij dit kwaakconcert allerminst het geval. Via een servitude gaat het terug richting centrum en de kerk vind je enkele honderden meters later.


Conclusie
Deze vier uur durende wandeling biedt een mooi overzicht van wat het Hageland allemaal te bieden heeft. De holle wegen en steile hellingen van het Chartreuzenbos zijn een leuke introductie, de prachtige velden daarna zijn minstens even prachtig en het groen rond het Kasteel van Horst en de Molenbeek zijn niet te versmaden. Dit is dus zeker en vast een leuke wandelroute!


De route vind je terug op deze link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten