woensdag 24 augustus 2016

Seiko SARB065

Japans feestje
Seiko is in onze contreien vooral bekend voor zijn quartz horloges, maar de Japanse uurwerkgigant heeft ook een heel uitgebreid gamma aan mechanische horloges. Het jammere is echter dat een heleboel van deze horloges de Japanse eilandengroep bijna niet verlaten of het moet voor andere, naburige Aziatische landen zijn. Waarom dat zo jammer is, besef je als je één blik werpt op de Seiko SARB065. Dit is een horloge met één van de prachtigste dials ooit. De wijzerplaat heeft namelijk een bijna niet te evenaren sunbursteffect. De kleur van de wijzerplaat zelf is wit, maar afhankelijk van de zonnestralen die op de plaat schijnen, verandert de kleur in grijs of lichtblauw. Het effect is fenomenaal en dat is de reden waarom de SARB065 één van de meest geëxporteerde horloges uit Japan is.  Volgens de reclamebabbel van Seiko is de SARB065 tot stand gekomen in samenwerking met de Japanse barman Shinobu Ishigaki en beschikt het uurwerk over de bijnaam "Cocktail Time". Dit horloge is dus ontworpen om op een zomeravond een cocktail te drinken op een terras. Dit wordt natuurlijk verraden door de dial, maar ook door het polsbandje. Het bandje is namelijk gedraaid zodat de sluiting wijst naar de persoon die het horloge draagt. De officiële uitleg is dat de persoon die recht tegenover jou zit zo zich meer kan concentreren op het uurwerk zelf. Het duidt erop dat de SARB065 toch specialer is dan andere horloges. 

Deur in huis
Om meteen met de deur in huis te vallen: deze Seiko is een geweldig horloge, maar kent één groot nadeel: het polsbandje. Het polsbandje ziet er nochtans knap uit met blauwe stiksels aan de zijkanten en een glad lederen bandje dat duidt op kwalitatief leder. Op Amazon kost het bandje bijvoorbeeld 150 dollar, terwijl het horloge zelf te koop is op die site voor minder dan 400 dollar. Nochtans is er meer dan genoeg kritiek op dit bandje. Niet alleen omdat de sluiting aan de andere kant zit, maar ook op de stijfheid van het bandje en de gesp dat niet altijd even vlot sluit. Dit is jammer genoeg een feit dat ik moet onderschrijven. Ik heb verscheidene horloges, waaronder enkele goedkopere zoals de Orient Bambino, maar geen enkel ander bandje of metalen armband zit zo slecht als bij de SARB065. Dat wil niet zeggen dat het lederen bandje niet draagbaar is. Na het horloge een paar keer gedragen te hebben, begint het dragen hiervan steeds soepeler te verlopen, maar ik kan perfect begrijpen dat kopers het bandje er (laten) afdoen en een after-market polsband in de plaats willen hebben. Uiteindelijk is dit vrij persoonlijk. Vandaag heb ik het horloge bijvoorbeeld een hele dag gedragen en geen last gehad van het bandje. 

Liefde op het eerste gezicht
Wanneer je door de oneindige collectie van horloges gaat van alle horlogemakers is de SARB065 één van de horloges dat het meest opvalt. De reden is zoals eerder gezegd de dial die er simpelweg fenomenaal uitziet. Als je de wijzerplaat in detail bekijkt, zie je dat het is opgedeeld in vele kleine radialen die starten vanuit het middelpunt van de wijzerplaat. Als hier licht op schijnt, wordt het licht vervormd waardoor je een spectaculair effect voptreedt an verscheidene kleuren en dansend licht. Afhankelijk van je oogpunt is de dial dan weer wit, grijs of blauw. Als je de foto's van dit horloge bekijkt, ben je geneigd om te denken dat de wijzerplaat er vooral blauw uitziet, maar dat is bedrieglijk. Je krijgt weliswaar een lichte blauwe schijn te zien wanneer je de dial vanuit een scherpe hoek bekijkt, maar dit is eerder subtiel en niet zo uitgsproken zoals op de foto's.   De SARB065 ziet er uit als een dress watch, maar is naar mijn mening minder formeel dan de Bambino en kan dus ook casual gedragen worden, anders zou de bijnaam ook niet "Cocktail Time" luiden. De afmetingen zijn typisch voor die van een dress watch: 40 milimeter breed en een dikte van 13,1 mm wat toch aan de hoge kant is. De geplogendheden zeggen dat een dress watch liefst zo dun mogelijk gedragen wordt, maar er zijn ontelbare dress watches tussen 10 en 12 mm. 13,1 neigt niet naar overmaats, maar de dimensies van het horloge zijn op z'n minst respectabel te noemen. De ietwat grote kast met daarop het bescheiden gebolde glas geeft het horloge toch een zekere status mee. Het is een horloge dat opvalt uit het pak en dat is voor de meeste personen ook de primordiale reden om het aan te schaffen. 

Opgewonden
Helaas is de SARB065 niet verkrijgbaar in België en moet je op zoek gaan op het internet om het horloge aan te schaffen. Er zijn retailers genoeg die het horloge aanbieden, maar het loont de moeite om de prijzen te vergelijken. Ik heb het horloge gekocht via Amazon waar ik het aanschafte voor zo'n 360 euro. Tel daarbij nog een paar tiental euro verzendkosten en je hebt dit uurwerk voor minder dan vierhonderd euro. Dat is echter zonder de douane gerekend. Alle geïmporteerde goederen uit de EU worden belast met extra taksen wat betekende dat ik nog 43,75 euro mocht bijbetalen. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer je een horloge uit het buitenland (dus buiten de Europese Unie) aanschaft.  De SARB065 wordt aangedreven door het 6R15 movement. Dit movement kan je omschrijven als het werkpaard uit de Seiko-stal. Het heeft een precisie van +25 en -15 seconden per dag waarmee het in de middenmoot komt van de movements. Dit low-beat movement (zes tikken per seconde) wordt gebruikt in de middelste prijscategorie waarin Seiko opereert (zoals de SARB-lijn), maar wordt eveneens gebruikt bij de SDGM-lijn waar de prijzen beginnen vanaf 700 dollar en dus dubbel zoveel kost als de SARB-horloges. Het toont toch aan dat Seiko vertrouwen heeft in dit movement. Een bijkomende functionaliteit van dit movement is dat je het manueel kan opwinden. Als de reserve van 48 uur ontoereikend is, kan je het horloge dus nog altijd zelf manueel opwinden als je het niet draagt. Een veertigtal rondjes zou genoeg moeten zijn om een dag verder te komen. 

Details, maar...
Het niveau van afwerking van dit horloge is beter dan de meeste horloges uit deze prijscategorie. Over het ontwerp van de dial heb ik al genoeg geschreven, maar het zit 'm ook in de kleine details zoals het majestueuze lettertype van de datum, de blauwe secondenwijzer, de elegante hoofdwijzers, de indices die statig op het horloge zijn aangebracht en de gepolijste kast die de omgeving weerspiegelt. Het is dus niet alleen de dial die ervoor zorgt dat de SARB065 onmiddellijk het lievelingshorloge wordt bij veel personen. Bij Seiko is het bijna vanzelfsprekend dat er aan de achterzijde een doorkijkglas is waar je de 23 juwelen van deze automaat ziet bewegen. De rotor is minder rumoerig dan pakweg de Orient Bambino en deze dingen illustreren het hogere kwaliteitsniveau dan de instapmodellen van Orient. Dit betekent helaas niet dat alles perfect is. De sluiting van de gesp is - zoals eerder aangehaald - op z'n minst twijfelachtig te noemen voor zo'n mooi horloge en ook over de kroon kan je opmerkingen maken. De kroon is naar mijn mening een tikkeltje te klein waardoor het soms ietwat lastig is om datum of uur te wijzigen. Het is geen onoverkomelijk probleem, maar wel het vermelden waard. Het is ook jammer dat Seiko er heeft voor geopteerd om Hardlex te gebruiken als materiaal voor het glas. Hardlex is een mineraal dat door Seiko zelf wordt ontwikkeld en niet zo krasbestendig is als saffier. Dit doet een beetje afbreuk aan de status van de SARB065 dat wel een saffierglas verdient.   

Conclusie
Een regelrechte beauty, anders kan je de Seiko SARB065 niet noemen. Het sunbursteffect maakt van dit horloge een ongeëvenaarde schoonheid voor een meer dan redelijke prijs. Het is enkel jammer dat het horloge geïmporteerd moet worden wat het prijskaartje doet aandikken als het pakketje arriveert bij meneer de douanier. Bovendien is niet iedereen geneigd om zijn kredietkaart boven te halen om iets te laten importeren uit Japan. Dat is jammer want iedere liefhebber van horloges moet de SARB065 toch wel eens in z'n handen hebben gehad. Naast de dial zijn er tal van andere details die het horloge een hoog aanzien bezorgen. Toch krijg je voor weinig geld heel wat horloge in de plaats. Het polsbandje zal voor veel mensen niet voldoen, maar voor 50 euro koop je een lederen faux krokodillenbandje van Duitse makelij. Als je zoekt, vind je op internet genoeg voorbeelden van meer dan geslaagde vervangingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten