zondag 21 augustus 2016

Orient FFD0F001W

Vintage
Na mijn Rado die ik in de herfst van 2015 heb gekocht, ben ik me meer gaan interesseren in de wereld van horloges. Het aanbod van horloges is werkelijk gigantisch en als je steeds meer horloges bekijkt, ga je automatisch een voorkeur ontwikkelen voor een bepaald type horloge. Bij mij zijn dit de zogenaamde dress watches. Deze horloges zijn over het algemeen eleganter dan de meer casual horloges, worden met een kleinere wijzerplaat gedragen en zie je vooral op kantoor. Eén van de goedkoopste dress watches in de markt is de Bambino-lijn van Orient (die ik ook heb gekocht), maar eveneens de Orient FFD0F001W. De FFD0F001W maakt deel uit van de Vintage-collectie van Orient waartoe de Bambino-lijn ook behoort. 



De FFD0F001W is echter wel een stapje hoger met een metalen armband, saffier glas voor de dial en indicator voor de gangreserve (maw hoe lang loopt de automaat nog). De FFD0F001W is al een tijdje uit (ik geloof van 2010) waardoor dit horloge nog moeilijk te verkrijgen is. Via de Franse afdeling van Amazon heb ik het horloge voor 200 euro en 20 euro verzendkosten op de kop kunnen tikken. Ter illustratie: bij Serious watches kost dit horloge 279 euro, maar is het wel niet langer voorradig. Bij horloge.be is deze Orient nog wel te verkrijgen, maar betaal je wel al 349 euro. 

Moderne vintage
De grote aantrekkingskracht van dit horloge zit ongetwijfeld in de wijzerplaat dat een symbiose is van ouderwetsheid en modernisme. De stijl is ongetwijfeld ouderwets met een elegant, maar simplistische wijzerplaat. Op een ouderwets horloge zie je enkel de indices (of Romeinse of Arabische cijfers), de twee wijzers en de secondenwijzer. Dat is bij deze Orient ook het geval, maar dan met een extra, nuttige toevoeging in de vorm van de gangreserve indicator. Het is echter het patroon van de wijzerplaat en de lumuniscerende wijzers die het horloge een strak uiterlijk geven. 



De dial wordt gedomineerd door een bolvormig, guilloche patroon dat zich in het midden van de wijzerplaat bevindt. Er is een bijkomende laag die iets hoger is gelegen ter hoogte van de indices waardoor je een (heel erg) beperkt 3D-effect krijgt. Tenslotte is er de buitenste ring waar de aanduidingen voor de minuten staan. Voeg daar de blauw luminsicerende wijzers aan toe en je hebt een elegant horloge dat straalt in z'n eenvoud. Er zijn horloges die mooier zijn, maar in deze prijscategorie gaat je niks vinden dat kan wedijveren qua elegantie, ook niet bij de buren van Seiko. 

Vintage kwaliteit
Voor 200 euro is het hoogst uitzonderlijk om een horloge te vinden dat bestaat uit een automaat, een doorkijkglas achteraan (exhibition caseback) en saffier glas, maar de enige reden hiervoor is dat ik heel erg goed heb gezocht op het internet (ik heb geleerd van m'n Rado) en dat dit horloge bijna ook niet meer gemaakt wordt waardoor de prijs automatisch daalt. Het aandrijfmechanisme van de Orient FFD0F001W is een 46N45 automaat die door Orient zelf wordt ontwikkeld voor hun instapmodellen. De 46N45 is een low-beat automaat (zes tikken per seconde) met een accuratesse van zo'n +45 tot -15 seconden per dag wat voor een automaat absoluut niet slecht is. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze automaat iets sneller lopen dan andere, duurdere automaten door het ontbreken van een terugdraaisysteem die in minder gesofistikeerde automaten zoals 46N45 zitten. 



De enorm voordelige prijs van de Orient FFD0F001W laat zich uiteraard gevoelen in een aantal zaken. Zo is het glas niet behandeld met een coating of ontspiegeld waardoor je een reflectie krijgt die licht terugkaatst. Het roestvrije staal is ook niet zo vaak gepolymeerd als bij duurdere horloges waardoor het niet zo mooi blinkt en spiegelt en eerder een mat uiterlijk heeft. De kast is ook modulair opgebouwd waar je duidelijk het onderscheid kan maken tussen de kast en de dial die er als een soort van vliegende schotel lijkt opgeplakt te zijn. Dit is het verschil met bijvoorbeeld de Rado D-Star waar de dial naadloos is geïntegreerd met de kast en zelfs de armband. Anderzijds maakt het dit voor Orient mogelijk om deze onderdelen op verscheidene modellen toe te passen wat uiteraard de prijs drukt. Het enige probleem wat ik met de kast heb, is de dikte die bijna zo dik is als de Seiko SARB065 die een dikke kast heeft. Op papier is de kast 11,7 mm dik, maar wanneer ik dit horloge om de pols draag en vergelijk met de SARB065 (die 1,4 mm dikker is) zijn beide even dik wellicht omdat Orient de dial als afzonderlijk ziet van de kast. Op zich is de dikte geen probleem, maar meeste dress watches zijn wel een stukje dunner dan dit. 

Armband is niet vintage 
Ik ben zelf meer fan van metalen armbanden dan leren polsbandjes bij een horloge en dat bewijst de metalen armband bij deze Orient. Het is enorm gemakkelijk om dit horloge om te doen en vast te klikken met de vlindersluiting. De armband is verrassend kwalitatief en duurzaam. Door het gebruik van roestvrij staal is de armband (en het horloge) vrij zwaar, maar dit draagt bij aan de kwaliteit. Het enige minpunt bij deze armband wat ik kan bedenken is de gesp. De gesp is van metaal en de ergonomie van de vlindersluiting maakt het soms zo dat een klein stukje huid van de pols komt vast te zitten. Dan is het een kwestie van het horloge terug te ontsluiten en een klein stukje lager rond de pols te dragen. 

Conclusie
Net zoals de Rado D-Star zal de Orient FFD0F001W niet misstaan op kantoor, maar kan je het ook evenzeer gebruiken om op stap te gaan met de kinderen in een speeltuin. Het is elegant in z'n eenvoud en daarom nooit een miskoop. Voor dit geld krijg je verrassend veel kwaliteit in huis al duiden de matte kast en de reflectie van het saffier glas er wel op dat dit geen topmodel is. Je kan dit horloge nog in verscheidene varianten krijgen qua kleur (parelmoer, zwart) en leren band waardoor je dit horloge kan personaliseren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten