zaterdag 22 april 2017

Wat niet zo geweldig is aan Grand Seiko

The name is Seiko, James Seiko
Op de horlogebeurs van Basel afgelopen maart heeft Seiko een lang verwachte beslissing genomen: Grand Seiko gaat voortaan door het leven als een eigen merk. Seiko heeft al een ander merk dat mikt op luxesegment in de horlogeindustrie, Credor, en daar komt dus nu Grand Seiko bij. Shinji Hattori is de CEO van Seiko en hij heeft aangegeven dat Seiko zich hoger wil plaatsen in verscheidene segmenten. Anders gezegd: hij wil af van het imago als budgetmerk en gaat alle producten van Seiko duurder maken. Zo werd bij de aankondiging van Grand Seiko als nieuw merk terstond alle Grand Seikos tien procent duurder gemaakt in Europa. Waarom? Gewoon, omdat het kan. Leuk als je aandeelhouder bent van Seiko, minder leuk als je horlogeliefhebber bent. Seiko was namelijk dé referentie om veel waar voor je geld te krijgen, maar dat wordt met de hogere prijzen moeilijk om verder te zetten voor de Japanners.

Toch blijft een Grand Seiko een relatief koopje in een wereld waar Rolexen en Omega’s ettelijke duizenden euro’s meer kosten, maar kwalitatief niet beter zijn. De merknaam daarentegen van deze twee Zwitserse merken is erg bekend omdat James Bond en andere prominente figuren met deze horloges hebben rondgelopen. Voor Grand Seiko is dat niet het geval, maar het kan dus zijn dat we in een toekomstige film plots James zien opduiken met een Grand Seiko die voorzien is van een wurgtouw, laser én sprekende klok. De prijs zal dan ook wel spectaculair stijgen, maar gelukkig is dat nog altijd niet het geval. Als je een beetje rationeel nadenkt, zou iedere horlogeliefhebber een Grand Seiko moeten kiezen boven een Rolex of Omega, maar doen ze dat zelden. Maar waarom precies? Dit zijn een aantal redenen waarom een Grand Seiko niet altijd zo groots is.



Door de bomen het bos niet meer zien
Grand Seiko als merk of vroeger als collectie heeft letterlijk tientallen modellen en dan is het voor potentiële kopers al een heuse klus om te bepalen wat ze juist willen. Rolex heeft een chronograaf met de Daytona en de Daytona kan je in een aantal varianten krijgen. Bij een Grand Seiko heet dat dan een SBGC001, SBGC003, SBGC005, SBGC007, SBGC011, SBGC013 en ik kan nog wel even verder gaan. Elk model is net even iets anders dan het volgende. Het is niet duidelijk en transparant wat een verkoper bij zo’n afkorting mag verwachten. Een Grand Seiko GMT, Grand Seiko Chronograph of Grand Seiko Diver met daarop verschillende varianten maakt het leven voor potentiële kopers veel gemakkelijker. In 2016 heeft Seiko de Presage-lijn boven de doopvont gehouden en heeft daar een aantal modellen in gehuisvest. Dit is uitgegroeid tot een groot succes en ik verwacht dat op korte termijn hetzelfde zal gebeuren voor de Grand Seiko dat verder zal uitgesplitst zal worden in een aantal collecties.



Even Japan bellen
Grand Seiko’s ondergaan rigoureuze testen vooraleer ze verkocht worden en Seiko is dan ook terecht trots op deze horloges. We hebben hier namelijk te maken met erg kwalitatief materiaal, maar zelfs erg kwalitatief materiaal heeft ooit een onderhoudsbeurt nodig. Geen probleem ware het niet dat een Grand Seiko enkel in Japan wordt onderhouden. Met andere woorden: je laat je Grand Seiko achter bij de dealer, die stuurt het op naar Japan, in Japan krijgt het vervolgens een onderhoudsbeurt, daarna wordt het teruggestuurd naar de dealer van het thuisland en tenslotte kan je de recent onderhouden oppikken bij de dealer. Vergelijk dat met het uitgebreide dealernetwerk van andere grote horlogemerken die zelf bekwaam zijn om een onderhoudsbeurt uit te voeren op deze horloges. Bij een Grand Seiko ben je het horloge voor weken of misschien zelfs maanden kwijt terwijl het bij andere merken slechts een kwestie van dagen is. Less is more en zeker als het aankomt op dergelijke dingen.



‘Even’ naar de dealer gaan
Een Grand Seiko is veel exclusiever dan Zwitser horlogemerken en dan bedoel ik vooral dat je ze weinig ziet en amper verkrijgbaar zijn. In België zijn er voor zover ik weet welgeteld nul dealers die Grand Seiko verkopen. De dichtstbijzijnde dealer is in Aken, Duitsland of als ik in eigen taalgebied wil blijven, kan ik ook vrolijk 2,5 uur rijden naar Amsterdam. Dit is psychologisch een niet te onderschatten stap die je moet nemen bij de aankoop van een Grand Seiko want wie wil in godsnaam een horloge van duizenden euro’s kopen als de dealer je taal niet spreekt of moeilijk bereikbaar is. Dan is het even gemakkelijker om op 45 minuten naar Brussel of Antwerpen te rijden waar alle grote horlogemerken wél een vestiging hebben. Ik verwacht dat het uitbreiden van het dealernetwerk één van de prioriteiten zal zijn voor de strategie van Grand Seiko, maar het zal een klus zijn van lange adem.



Grand Seiko wordt niet geapprecieerd
Een horloge kopen als investering is zowat het domste wat je kan doen aangezien het door de grillen van de markt moeilijk is om te voorspellen of een horloge later een collector’s item zal zijn of niet en 99,99% van alle modellen dalen flink in waarde (en blijven dalen) na hun aankoop. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals Patek en Rolex, maar dit zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Voor Grand Seiko geldt deze regel dubbel want een Grand Seiko verliest wel érg snel érg veel waarde. Een nieuw horloge van zesduizend euro is na twee jaar misschien nog de helft waard op de tweedehandsmarkt. Het aanbod van Grand Seiko’s is uiteraard klein, maar helaas is de vraag dat ook waardoor tweedehandsprijzen hier onder lijden. Een Grand Seiko is een relatief koopje als je het nieuw koopt, maar als je van plan bent om het later te verkopen een is een zoektocht op de tweedehandsmarkt wellicht toch een beter alternatief. Misschien dat op termijn dit fenomeen zich vermindert als Grand Seiko een uitgebreider dealernetwerk heeft met meer kopers en meer naambekendheid, maar het is moeilijk om te voorspellen wanneer dit zal gebeuren (en of dit zal gebeuren).



Stukken voor onderhoud
Hoewel een Grand Seiko een mooi voorbeeld is van haute horlogerie kan het altijd gebeuren dat er dingen stuk gaan op lange termijn en het is dan wel fijn dat je weet dat je kan rekenen op ondersteuning van de het merk. Dat is bij Grand Seiko helaas niet het geval en zij beloven ondersteuning tot tien jaar nadat een model niet meer wordt geproduceerd. Stel dat een model in 2007 niet meer wordt geproduceerd, dan heb je dus in theorie tot dit jaar ondersteuning van Seiko voor dit specifiek model. Vanaf volgend jaar moet je dan puur rekenen op hun good will. Op papier is dit een groter probleem dan dat het daadwerkelijk is. Sinds Grand Seiko nieuw leven is ingeblazen in 1998 zie je dat veel modellen gebruik maken van gemeenschappelijke componenten en zal het geen probleem zijn om een specifieke componenten te laten vervangen, zelfs als de aangeboden onderstenuning van tien jaar verlopen is. Dit probleem doet zich eerder voor bij de vintage-modellen van Grand Seiko die van 1960 tot en met de jaren 90 werden geproduceerd. Huidige modellen zullen hier dus geen last van hebben, maar het is toch een (terechte) bekommernis waar potentiële kopers mee worstelen. Enkel mag het niet uitvergroot worden wat velen wel (onterecht) doen.



Onterechte zorg
Er worden echter regelmatig argumenten op tafel gegooid die onterecht zijn. De grootste is natuurlijk naambekendheid want Grand Seiko klinkt in de oren van veel personen niet zo tof als Rolex of Omega. Natuurlijk kent iedereen Rolex, maar erg weinig personen zullen een specifiek model kunnen opnoemen. De naambekendheid van Omega is al heel wat minder en weinig personen zullen geïmponeerd zijn als je een Omega draagt. Als je op restaurant gaat, naar een concent, in de supermarkt aankopen doet of gaat tanken in een tankstation: bijna niemand geeft erom wat je draagt tenzij de bling bling factor abnormaal hoog is. Dikwijls zijn het de potentiële dragers zelf die kampen met het feit dat ze ‘maar’ een Seiko dragen…



De aankoop van een Grand Seiko is een magisch moment in het leven van een horlogeliefhebber en ik ben blij en trots dat ik er twee heb in m’n collectie: de SBGA011 (beter gekend als de Snowflake) en de gelimiteerde editie van SBGR083 (een zwart model met gouden secondewijzer en logo en 44GS-kast). Deze twee horloges zijn complementair aan elkaar en ik heb niet onmiddellijk de behoefte om een nieuw model van Grand Seiko aan te kopen. Maar als je zo’n aankoop doet, moet je dat met honderd procent overtuiging doen en weloverwogen. Helaas doen veel mensen dit niet waardoor ze soms teleurgesteld zijn in een Grand Seiko (door bijvoorbeeld hun gebrekkige service) of geven ze een Grand Seiko onterecht geen kans. Grand Seiko’s zijn prachtige horloges, maar je moet ze wel om de juiste redenen kopen, een factor waar eigenlijk wel elk horloge mee kampt…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten