woensdag 23 juni 2021

Op zoek naar de nieuwe Europees kampioen voetbal: een evaluatie na de poulefase

Het Europees Kampioenschap Voetbal kende onlangs zijn ontknoping in de poulefase en dat leverde een boel leuke wedstrijden op. De hoogste tijd dus voor een tussentijdse evaluatie. 

Poule A
Het openingsduel tussen Italië en Turkije zette meteen de toon van de Squadra Azzurra datTurkije overrompelde en dat deden de Italianen nog eens dunnetjes over tegen Wales en Zwitserland. Met zeven doelpunten voor en geen enkele tegen is het ook samen met Engeland de enige groepswinnaar dat geen tegendoelpunten slikte. De Italianen speelden over de gehele lijn erg sterk en hijsen zich daarmee naast Frankrijk als co-favoriet voor de eindzege. 

Het op enthousiasme terende Wales kwalificeert zich ietwat verrassend als tweede in deze groep nadat het de wedstrijd tegen Zwitserland ternauwernood gelijkspeelde. De Zwitsers moeten door een slechter doelsaldo genoegen nemen met de derde plaats, maar kwalificeren zich ook voor de volgende ronde. Toch zijn de Zwitsers grotere kanshebbers om door te stoten tot de kwartfinale dan de Welshmen die toch een portie geluk hadden om deze kwalificatie af te dwingen. Schlemiel van dienst is Turkije met nul punten en maar liefst acht tegendoelpunten. Toch presteerden de Turken beter dan deze cijfers vermoeden, maar een ticket voor de volgende ronde was weliswaar te hoog gegrepen.

Poule B
Het incident van dit EK vond al op de tweede dag plaats wanneer de Denen hun aanvoerder Eriksen definitief dreigden te verliezen na een hartstilstand. Gelukkig is het zover niet gekomen, maar het waren wel bange momenten voor de Denen en bij verlenging de gehele voetbalwereld. De Finnen deden een schepje bovenop de malaise door hun enige kans in de wedstrijd te verzilveren. Ook in de partij tegen de Belgen gingen de Denen onterecht onderuit, maar tegen Rusland zette het Danish Dynamite alles recht door met ruimte cijfers te zegevieren. 

België behaalde een negen op negen, maar kon enkel tegen Rusland echt overtuigen. Als verzachtende omstandigheden gelden dat de Rode Duivels nooit met hun typeploeg hebben aangetreden. De defensieve kopzorgen werden helaas bevestigd en zal België ongetwijfeld parten spelen tegen de grotere ploegen in de knock-outfase. Rusland en Finland behaalden net als Denemarken drie punten, maar het is duidelijk dat zij van een minder kaliber zijn dan de Denen. Zij verlaten dan ook het toernooi en daar gaan weinig neutrale toeschouwers een traan voor laten. 

Poule C
In wat wellicht de gemakkelijkste groep is op dit EK heeft Nederland met twee vingers in de neus een mooie negen op negen gehaald met een talentvolle lichting. Oranje maakte vooral indruk met het voetbal dat het speelde en het aantal kansen dat het afdwong. De onervarenheid speelde soms wel parten zoals tegen Oekraïne waarbij het elftal van Shevchenko en co een 2-0 achterstand nog relatief snel kon ombuigen tot 2-2. Op het einde wonnen de Nederlanders toch verdiend. 

Oekraïne won slechts één keer tegen Noord-Macedonië dat gewogen en te licht bevonden werd voor dit toernooi. Het kleine broertje van deze groep ging drie keer roemloos onderuit. Het is dus Oostenrijk dat zich automatisch kwalificeert na twee zeges waaronder één tegen Oekraïne waarbij de Oostenrijkers met verbazingwekkend veel gemak afstand namen van hun Oost-Europese collega's. Toch gaan de Oekraïners door naar de volgende ronde ondanks hun twee nederlagen. 

Poule D
Ik was het bijna vergeten, maar de Engelsen doen ook nog mee op dit toernooi en eindigen zelfs als eerste. De eilandbewoners hebben tegen Kroatie revanche genomen voor hun verloren halve finale op het wereldkampioenschap in Rusland drie jaar geleden. Tegen de Schotten kwam het echter niet verder dan 0-0 en ook tegen Tsjechië werd een zuinige 1-0 geboekt. Slechts twee doelpunten dus en het is maar de vraag of Engeland voldoende scorend vermogen heeft om potten te breken op dit EK, ondanks de aanwezigheid van goalgetter Harry Kane. 

Tsjechië en Kroatië hebben elk vier punten en stoten zo door naar de volgende ronde. Het niveau van de beide landen is geen top. Kroatië rekent vooral op een oude Modric, terwijl Tsjechië het moet hebben van zijn collectief, maar er is niet één voetballer die er echt uitsteekt. De volgende ronde lijkt ook het eindstation te worden voor beide landen als ze zo verder spelen. Schotland kon buiten het gelijkspel tegen Engeland niet winnen en gaat als laatste onverrichterzake terug naar huis. 

Groep E
De grootste tegenvaller op dit toernooi tot dusver is misschien wel Spanje dat twee keer verrassend gelijkspeelde en op de laatste speeldag een monsterzege van 5-0 boekte tegen Slovakije. De Spanjaarden eindigen zo op de tweede plaats, maar lijkt zich te reduceren tot outsider voor de titel. De manschappen van Luis Enrique komen namelijk wel erg moeilijk tot scoren ondanks het belachelijke hoge percentage balbezit in iedere wedstrijd. 

Zweden kroont zich verrassend tot groepswinnaar in deze poule en rekent daarbij vooral op zijn ijzersterke defensie. Toch zou het niemand verbazen als de Zweden er pardoes uitgaan in de tweede ronde, want erg indrukwekkend was het wel niet. Lewandowski scoorde drie keer voor Polen in de groepsronde, maar dat leverde niet meer op dan een puntje tegen Spanje. Slovakije wist tegen datzelfde Polen wel één keer te winnen, maar mag na de ruime nederlaag tegen Spanje ook zijn biezen pakken. 

Groep F
De groep des doods kondigde zich aan als een spektakelstuk en dat is het ook uiteindelijk geworden. Torenhoog favoriet Frankrijk maakt zijn rol waar en eindigde als groepsleider al bewijzen de cijfers dat de Haantjes het niet onder de markt hadden. Enkel tegen Duitsland werd met het kleinste verschil gewonnen terwijl tegen Portugal en Hongarije werd afgesloten met een gelijkspel. Hongarije presteerde onverwacht goed, ook al eindigt het als laatste in de groep. Met twee gelijke spelen tegen Frankrijk en Duitsland mogen de Hongaren het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. 

In het onderling duel tussen Duitsland en Portugal imponeerde de Duitsers, maar Die Mannschaft kon die trend niet verder zetten tegen Hongarije, maar gaat wel lopen met de tweede plaats omdat het dus het onderlinge duel tegen Portugal won. Uittredend Europees kampioen Portugal eindigt dus als derde en toonde zich in de drie wedstrijden de evenknie van Frankrijk en Duitsland. Vooral sterspeler Cristiano Ronaldo is goed bij schot met maar liefst vijf doelpunten. 

De 1/8ste finales
Wales - Denemarken
Italië - Oostenrijk
Nederland - Tsjechië
België - Portugal
Kroatië - Spanje
Frankrijk - Zwitserland
Engeland - Duitsland
Zweden - Oekraïne 

Door de soms onverwachte resultaten in de groepswedstrijden bestaan de 1/8ste finales uit zowel absolute kaskrakers alsook wedstrijden met de mindere goden. België - Portugal is een erg stevige affiche en gezien het spelbeeld van de groepswedstrijden is misschien zelfs Portugal favoriet voor deze wedstrijd ondanks het maximum van de punten voor België. De absolute kraker is toch wel Engeland - Duitsland waar de eeuwige rivaliteit komt opborrelen tussen deze twee grootmachten in het voetbal. Anderzijds zijn er ook minder interessante wedstrijden zoals Zweden - Oekraïne of Denemarken - Wales. Ironisch genoeg hebben de Denen een gemakkelijkere loting dan de Belgen ondanks dat ze twee wedstrijden hebben verloren. 

En wat met mijn pronostiek?
Mijn pronostiek is dus de halve finales, al denk ik dat een kwartfinale helaas zelfs realistischer is. Dat schreef ik twee weken geleden, maar zelfs dat is hoogst onzeker gezien het noodlottige parcours voor de rest van het toernooi dat de Rode Duivels moeten afleggen om Europees kampioen te worden. Portugal komt verrassend sterk uit deze groep ondanks de derde plek en Cristiano Ronaldo steekt in bloedvorm. Met de twijfelachtige Belgische defensie zal het niet gemakkelijk zijn om van dit Portugal te winnen. Zelf schat ik de kansen eerder op fifty-fifty. Een dubbeltje op zijn kant dus zoals Nederlanders dat zo mooi kunnen zeggen. 

Als België wint van Portugal treffen de Rode Duivels Italië aan in de kwartfinale en enkel op basis van het getoonde spel zijn zij misschien wel de grootste favoriet voor dit toernooi. Van alle ploegen toonde Italië zich het meest consistent en vertoont het amper zwaktes in het team. Tegen Italië geef ik de Rode Duivels weinig kans, al zijn er uiteraard wel mogelijkheden als je beschikt over een as De Bruyne-Lukaku. 

Wie dan wel Europees kampioen wordt, is moeilijk om te zeggen. Frankrijk blijft sowieso de grootste favoriet omdat ze nog altijd over het meest evenwichtige elftal van allemaal beschikken, al durf ik te zeggen dat Italië Frankrijk kan voorbijsnellen als het op dit elan verder gaat. Nederland kan ook ver komen met wat meeval in de loting, maar het is nog steeds onduidelijk wat hun echte waarde is tegen een topland. Spanje daarentegen is wat tegengevallen en vooral het ontbreken van een scorende spits lijkt het grootste mankement van de tweevoudige Europees kampioen te worden. Dus alles in acht genomen, wijk ik niet veel af van mijn mening van twee weken geleden, al moet ik er nu wel bij vertellen dat Engeland toch meer een outsider is dan ik aanvankelijk dacht.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten