In de herfst staat de avontuurlijkheid van mijn wandelingen op een lager pitje, maar dat betekent niet dat er geen mooie wandelingen mogelijk zijn. Integendeel, een gemakkelijkere wandeling zoals het mergelland van Bassenge levert andere plaatjes op en beschikt zelfs over een idyllische schoonheid bij ochtendmist. Daarnaast beschikt het ook over modder, héél erg veel modder.
Ex-Vlaanderen
Net zoals veel andere wandelingen heb ik de inspiratie voor deze voetentocht gevonden op de website van Originelewandelingen. Bassenge is het startpunt van deze wandeling en behoorde tot 1962 tot Limburg. Bij de toepassing van de taalwetgeving in 1963 is Bassenge verhuisd naar de provincie Luik en kreeg Limburg Voeren in de plaats. Het is dus niet verwonderlijk dat je af en toe stuit op een erg plat Limburgs accent in de dorpskern.
Bassenge is gelegen in de mergelstreek en deze naam wordt ontleend aan het gelijknamige gesteente dat een mengsel is van kalk en klei. Op deze wandeling kom je na vijf kilometer een actieve groeve tegen waar mergel wordt ontgind en dat is zeker geen alledaags zicht. Daarnaast zijn er ook de beroemde mergelgrotten die in de tweede wereldoorlog veel werden gebruikt om te smokkelen en om kostbare voorwerpen zoals kunst te verstoppen. Het hoofdbestanddeel van deze wandeling zijn echter de uitgestrekte akkers en velden waar boeren ongestoord verder blijven werken.
Heel erg veel modder
Ik deed deze wandeling op een zonnige zaterdag eind november, maar enkele dagen ervoor had het hevig geregend en dat was te merken. Na de start in de dorpskern van het gehucht Bitsingen gaat het gestaag naar boven en daar floreerden de restanten van de regenval glorieus. De akkers waren getransformeerd tot indrukwekkende modderpoelen waar het soms moeilijk was om een droge zode grond te vinden.
Op het plateau gaat het gestaag naar boven en beneden en de modderige paden en akkers domineren het uitzicht. Vooral in de ochtend was dit een prachtig zicht met de mist die de weidse akkers op het plateau omringde. Hoewel de akkers na een tijdje wat monotoon kunnen worden, is het wel een mooie afwisseling met andere wandelingen die ik eerder deze zomer heb gedaan. Na vijf kilometer is er dus de indrukwekkende mergelgroeve die zeker en vast een korte stop verdient om bewonderd te worden.
Kuitenbijter en gevaarlijke afdaling
Ongeveer halfweg de wandeling neemt de wandeling een iets ander karakter aan en net na een spoorwegbrug gaat het plots snel naar boven met een kleine, maar stevige beklimming. Eenmaal boven is er uiteraard opnieuw akkerland, maar zit je ook in het natuurreservaat Coteau du Tunnel, zo toepasselijk genoemd omdat het juist naast een twee kilometer lange spoorwegtunnel is gelegen. Even later kent de wandeling een beetje meer variëteit en loop je een stukje naast de Jeker, maar daarna gaat het weer gestaag naar omhoog om het laatste plateau van de wandeling aan te doen.
Hier is het iets moeilijker om het juiste pad te vinden aangezien sommige paden niet veel gebruikt worden. In het laatste kwart van de wandeling doorkruiste ik verschillende veldwegen terwijl de boeren druk bezig waren om de vele akkers om te ploegen. Op het einde van de wandeling is er nog een spectaculaire daling die toch voorzichtigheid gebiedt. Op een bepaald moment loop je langs een lange bakstenen muur en wanneer die ophoudt, kom je in een klein stukje bos terecht. Hier gaat het stijl naar beneden, maar vind je amper of geen begaanbare weg en moet je je vastklampen aan takken, bomen en struiken en op het allerlaatste zelfs met handen en voeten. Het is niet de meest gracieuze manier, maar dat is op dat ogenblik wel nodig.
Conclusie
Het is moeilijk om te ontkennen dat deze wandeling in het mergelland een eerder monotoon karakter kent door de vele akkers en veldwegen, maar dat maakt deze wandeling anderzijds ook uniek in zijn soort en is daarom een dankbaar alternatief als je op zoek bent naar iets anders. De mergelgroeve is een stop waard en deze wandeling kent onverwachts toch een avontuurlijk tintje door de spectaculaire daling op het einde.
De route kan je onder andere terugvinden op Wikiloc.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten