Het jaar 2021 is opgenomen in de annalen van de eenentwintigste eeuw en dan is het naar goede gewoonte tijd om even stil te staan bij de wandelingen die ik heb afgelegd het afgelopen jaar. Ook dit jaar zijn er dat weer een behoorlijk aantal en omdat het toch zonde is om enkel de allerbeste te belichten, heb ik er een meer omvattende top veertig van gemaakt. En zelfs bij veertig wandelingen is het soms moeilijk kiezen.
Dit jaar liet zich vooral omschrijven als regenachtig en dat is één van de voornaamste redenen waarom ik in 2021 minder in Wallonië te vinden was. De wandelingen die ik er heb gedaan, zijn daarentegen wel (bijna) allemaal de moeite waard. Ik heb ook de gewoonte om elk jaar een trekking te doen en die vond in 2021 plaats in IJsland. Het is dan ook geen verrassing dat redelijk veel van deze IJslandse wandelingen zich in (de top) van deze lijst bevinden. Qua weer was 2021 een erg matig wandeljaar maar dat mocht het wandelplezier dus niet drukken.
40. Stationsstapper Godinne-Dinant
Op papier klinkt de stationsstapper tussen deze twee stations als een leuke wandeling. De omgeving van Dinant is sowieso een mooie regio om te wandelen en bovendien gaat het op deze wandeling door twee natuurgebieden en worden twee steengroeves bezocht. In de regenachtige maand van februari 2021 was de waarheid toch lichtjes anders ingevuld. De route gaat voornamelijk langs (half-)verharde wegen en op een bepaald moment gaat het over tractorpaden die de allure hebben van modderbaden. Het parcours kent echter wel enkele lichtpuntjes zoals Dinant dat de pittoreske eindstop is van deze wandeling en een toch wel stevige klim bij het begin van de wandeling. Daarom mag deze wandeling toch nog de aftrap geven voor deze top veertig.
Route: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/stationsstapper-godinne-dinant-66610790
39. De begeerlijke buurt van het fort van Kessel
Een relatief korte wandeling die ik in mei heb gedaan in de periode van Hemelvaart. De Kesselse heide is een mooie amalgaam van al het moois wat de Kempen te bieden heeft. Diverse loof- en naaldbossen, zandvlaktes, vennen en diverse soorten struikgewas. Het fort van Kessel voegt daar een klein stukje cultuur aan toe, al is deze plek vooral populair bij de vissers onder ons. Kleine nadelen van deze wandeling zijn een kort stukje langs een spoorweg en bepaalde passages in een broekbos die toch wel erg modderig waren, hoewel de winterperiode toch al achter ons lag.
Route: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/de-begeerlijke-buurt-van-het-fort-van-kessel-73020439
38. Beekvalleien en venen in Malchamps
Deze wandeling is één van de eerste wandelingen van 2021 die ik in Wallonië heb afgelegd en is er eentje met hoogte- en laagtepunten. Voordelen zijn ontegensprekelijk het prachtige veengebied van Malchamps dat op een zonnige februaridag er echt prachtig bijlag. Ook de passages door enkele beekvalleien in de Ardense bossen smaken naar meer. Domper op het wandelfeest is echter een behoorlijk lange passage langs residentiële zones waar het gedurende enkele kilometers via verhard wegdek naar een nieuw natuurgebied gaat. Met een beetje meer creativiteit valt er volgens mij een betere wandellus te ontwerpen dan diegene die ik heb afgelegd.
Route: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/beekvalleien-en-venen-in-malchamps-66296947
37. Dystopie en mijnterrils in Beringen
Sommige wandellingen kunnen me echt verrassen en dat heeft dit exemplaar zeker gedaan. Van Charleroi weet ik dat het een post-industriële omgeving heeft, maar ook Beringen beschikt over zo'n buurt, maar dan wel een stuk kleiner. In de omgeving van de voormalige mijnsite duiken (voormalige) gebouwen en constructies op in de meest verrassende plekken en daardoor biedt deze wandeling een ideale mix van natuur en cultureel erfgoed. Het bezoek aan de plaatselijke mijnterril vormt de afsluiter van de dag en biedt een mooi panorama over de onmiddellijke omgeving. Een leuke kandidaat dus als je een niet-alledaagse wandeling wil doen.
Route: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/dystopie-en-mijnterrils-in-beringen-75142109
36. De Duinengordel in Oudsbergen
Oudsbergen is één van de nieuwste fusiegemeentes in België en is genoemd naar de duinengordel die de voormalige Limburgse gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek verbindt. Hier bevindt zich de grootste stuifduin van Vlaanderen wat sowieso een leuk gebied is om te wandelen. De aanloop- en uitlooproute van deze wandeling zijn helaas behoorlijk lang en maken deze route daarom minder aantrekkelijk. In het duingebied is het echter leuk om te wandelen en de beboste duinen bieden een gezonde mix van duingebied en bos. Het gebied maakt ook deel uit van het nationale park Hoge Kempen, het enige nationale park van België.
Route: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/de-duinengordel-in-oudsbergen-63779849
35. Álftavatn – Emstrur (Dag 3 Laugavegur)
De Laugavegur is een schitterende trekking, maar dag drie was helaas van een beduidend lager niveau dan de andere dagen. De omgeving wordt gekenmerkt door uitgestrekte lavavelden die doen denken aan een maanlandschap met op de verre achtergrond de IJslandse bergen. Dat klinkt indrukwekkend - wat het eigenlijk ook wel is - maar wanneer je kilometer na kilometer wordt getrakteerd op hetzelfde plaatje dan is de charme na een paar uurtjes ook ver te zoeken. Gelukkig zijn er enkele natuurmonumenten om het interessant te houden zoals een spectaculaire waterval bij het midden van de route.
Route: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/day-3-laugavegur-alftavatn-emstrur-82394924
34. Stationsstapper Groenendaal – Halle
Opnieuw één van de stationsstappers die ik bij het begin van het jaar deed, deze keer in de groene gordel rondom Brussel. De regio hier is verrassend heuvelachtig, hoewel je geen echt steile beklimmingen of dalingen moet verwachten. Het Zoniënwoud is een prachtig bos om in te lopen en ook de rest van deze wandeling is verrassend groen met als hoogtepunt het dorpje Dworp waar een mooie beekvallei loopt. Het gaat ook relatief vaak langs enkele veldwegen waardoor deze wandeling best goed scoort op het vlak van variëteit ondanks de aanwezigheid van de Brusselse rand. Enkel bij Halle begint de verstedelijking grotere proporties aan te nemen.
Route: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/stationsstapper-groenendaal-halle-69001356
33. Grenswandeling aan de Viroin
In het pasweekend was dit de derde en laatste wandeling van een uitgebreid wandelweekend en het was helaas van een minder allooi dan de eerste twee. Toch is deze wandeling bij de Franse grens een mooi exemplaar dat begint langs enkele kleine paden die in het verleden fungeerden als smokkelpaden. Wat later gaat het voornamelijk langs brede wegen en dat kon toch minder op mijn interesse rekenen. Via enkele kleine dorpjes gaat het terug naar België waar het voornamelijk door landbouwgebied en een beetje bos gaat. Hoewel dit geen vermoeiende wandeling is, gaat het toch verrassend veel omhoog.
Route: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/grenswandeling-aan-de-viroin-originele-wandelingen-69727029
32. Langs en over de Schreve
In West-Vlaanderen kom ik niet vaak om te wandelen, maar als ik er kom, is het dikwijls dubbel genieten en dat geldt ook bij deze wandeling. Deze wandeling volgt voornamelijk de IJzer, Belgiës kleinste stroom. Ik heb deze wandeling afgelegd in een periode dat ik wat meer in de Ardennen zat en ik moet bekennen dat het verschil met de Waalse regio in het voordeel pleit voor deze wandeling. Erg plat, erg groen, maar ook erg mooi. Echt een wandeling die je rustig op het gemak wil doen op een zonnige dag in het weekend wat ik vervolgens ook deed. Wanneer je hier vaker in de regio komt, kan ik wel geloven dat je een stuk strenger bent voor deze wandeling. Want hoe mooi ze ook is, erg bijzonder is ze helaas wel niet.
Route: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/langs-en-over-de-schreve-in-beveren-aan-de-ijzer-originele-wandelingen-71318149
31. Stationsstapper Brugge – Beernem
Het Brugse Ommeland is eveneens een mooie wandelregio, getuige deze wandeling. Dit is ook een wandeling in West-Vlaanderen en dat is nu eenmaal een provincie waar ik niet zo vaak kom. Vooral het natuurgebied van Assebroekse Meersen weet te imponeren met haar verdronken weilanden. Soms hebben deze velden meer de allures van plassen dan velden. Het is dan ook geen verrassing dat hier veel watervogels nestelen. Ook het erg nauwe natuurgebied Gevaerts-Noord dat gewrongen zit tussen een autoweg en kanaal is een erg tof gebied om door te wandelen. Kortom, deze wandeling is een mooie kans om de fraaie streek van Brugge te leren kennen.
Bron: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/stationsstapper-brugge-beernem-66488690
Geen opmerkingen:
Een reactie posten