zondag 6 oktober 2019

Betaalbare third-party lenzen voor Fuji

Fujifilm beschikt over een breed en gevarieerd aanbod van lenzen voor hun camera's met X-mount, maar de meeste lenzen kan je beslist niet goedkoop noemen. Er is de XC-budgetlijn, maar hier zijn slechts een paar lenzen aanwezig. Fuji schermt zijn eigen ecosysteem zo goed als af waardoor er bijna geen ondersteuning is van andere lensproducenten zoals Tamron of Sigma. Dien je dus per definitie een lens van Fuji aan te schaffen of zijn er andere, betaalbare alternatieven? 

Hulp uit China
De introductie hierboven klopt niet helemaal, want er is wel degelijk ondersteuning van andere lensproducten, maar die is wel flinterdun. Fuji heeft namelijk een samenwerkingsakkoord met Carl Zeiss en de Duitsers hebben drie lenzen op de markt gebracht onder de Zeiss Touit-lijn. Deze lenzen zijn kwalitatief goed, beschikken over autozoom, maar kosten bijna evenveel als de lenzen van Fuji zelf en vormen dus geen budgetvriendelijk alternatief. Het zijn de Chinezen en Zuid-Koreanan die de redding brengen, want merken zoals 7Artisans, Meike, Samyang, Kamlan en andere bieden kwalitatieve lenzen aan voor verschillende camerasystemen voor een betaalbare prijs. Het nadeel is dan weer dat deze lenzen enkel met manuele focus werken omdat ze voor verschillende mounts worden geproduceerd. 

Omdat Fuji geen ondersteuning krijgt van Tamron en Sigma, lijkt het erop dat het aantal third-party lenzen voor het X-mount tegenvalt, maar een speurtocht op het internet leert al snel dat er best wel veel lenzen zijn van oosterse third-party producenten. 7Artisans en Meike bieden lenzen aan voor minder dan honderd euro en zijn dus erg aantrekkelijk voor budgetbewuste kopers. Samyang is wat duurder, maar kwalitatief ook een stukje beter als het aankomt op beeldkwaliteit. 

Gaten vullen
Fuji's lensaanbod is evenwichtig, maar kent helaas wel een aantal lacunes. Zo heeft Fuji bijvoorbeeld geen eigen fisheye lens en is er slechts één macrolens van 80mm die 1:1 vergroting aanbiedt. Deze lens kost zomaar eventjes 1300 euro en dat is wel bijzonder veel geld voor een type fotografie wat niet iedereen doet. De Chinese lensproducenten maken dankbaar gebruik van deze gaten om hun eigen producten aan de man te brengen. Wat meteen opvalt is dat er best veel fisheyes zijn voor het X-mount, net zoals het aantal macrolenzen. Een andere bijzonderheid is dat deze lensproducenten vooral mikken op groothoek en minder gericht zijn op telelenzen. Tussen 61mm en 84mm en 86mm en 99mm is het aanbod namelijk onbestaande. 

Lenzen die in het zonnetje mogen staan zijn de Viltrox 85mm f/1.8, Kipon Ibelux 40mm f/0.85 en Mitakon Zhongyi 35mm f/0.95. De Viltrox is er namelijk als eerste third-party producent in geslaagd om een lens aan te bieden die werkt met autozoom zonder ondersteuning van Fuji zelf. Viltrox gaat in de nabije toekomst ook lenzen aanbieden van 23, 33 en 56mm. De Kipon en Mitakon vallen dan weer op omdat ze een f-stop aanbieden van minder dan f/1. Fuji werkt momenteel zelf naarstig aan een 50mm lens met f-stop f/1, maar als je een kijkje neemt bij de Chinese buren, is die dus al (een tijdje) beschikbaar. 

Een overzicht
Alle third-party lenzen van Fuji bespreken is onbegonnen werk, maar een overzicht per lenstype biedt ook al een duidelijk inzicht van wat er allemaal beschikbaar is. 

Macro
De Zeiss Touit 50mm is een macrolens die 1:1 vergroting aanbiedt, maar kost ook een kleine duizend euro en is daarom niet meteen een budgetalternatief voor Fuji's 80mm. Dan zijn de Meike 85mm en 7Artisans 60mm een betaalbaarder alternatief. Vooral de 7Artisans is vriendelijk voor de portemonnee met een richtprijs van ongeveer 180 euro. De Meike biedt zelfs een vergroting aan van 1.5:1 maar is met een prijs van ongeveer 300 euro wel een stukje duurder. Als je wat verder van het onderwerp wil staan, is de Samyang 100mm wellicht de beste optie. Daarnaast is er nog de Lensbaby van 56mm. 

Persoonlijke voorkeur: Meike 85mm f/2.8. Van alle macrolenzen is de Meike wellicht de meest evenwichtige lens met een praktische telelens en een maximale vergroting van 1.5:1 waarmee het uniek is in het lenzenlandschap van Fuji. 


Fisheye
In dit assortiment biedt Meike twee lenzen: een 6.5mm, maar ook een zoomlens met een bereik van 6-11mm wat toch vrij bijzonder is. De 6.5mm fisheye kost iets meer dan honderd euro en voor ongeveer hetzelfde bedrag vind je ook de 7artisans van 7.5mm. Lensbaby klopt op het vlak van milimeters echter iedereen en biedt met de 5.8mm de breedste kijkhoek uit Fuji's gamma aan. De Zuid-Koreanen van Samyang bieden een variant van 8mm aan.

Persoonlijke voorkeur: Samyang 8mm f/3.5. De maximale f-stop van 3.5 klinkt niet bijzonder appetijtelijk, maar het is wel de scherpste fisheye van allemaal. Daar tegenover staat wel een iets duurder prijskaartje van ruim driehonderd euro. 


Groothoek
Het assortiment van de groothoeklens lijkt overbevolkt te zijn en er is keuze uit een heleboel brandpuntsafstanden: 9, 10, 12, 14, 16, 20, 21, 25 en 28mm van diverse producenten. Meike biedt keuze uit drie varianten van  12mm, 25mm en 28mm. Als het wat meer mag kosten, zijn er ook de Zeiss Touit van 12mm en de Laowa van 9mm. Andere goedkope(re) alternatieven zijn er te vinden bij Samyang en 7artisans. 

Persoonlijke voorkeur: Laowa 9mm f/2.8 Zero-D. De lens is niet meteen goedkoop te noemen met een richtprijs van ongeveer vijfhonderd euro, maar biedt wel een beeldkwaliteit die kan concurreren met Fujilenzen en bovendien biedt Fuji zelf geen prime lens aan in dit formaat. 


Standaardlens
Ook hier vinden we de usual suspects van Meike, 7Artisans en Samyang die lenzen aanbieden in groottes van 35mm, 50mm en 55mm. Zeiss Touit beschikt ook over een standaardlens van 32mm. Daarnaast zijn er andere producenten die lenzen aanbieden met een kleine f-stop. De meest beroemde is allicht de Mitakon Zhongyi 35mm f/0.95. De minder gekende Kipon Ibelux 40 mm f/0.85 doet zelfs beter met de kleinste f-stop uit Fuji's lenzengamma. Deze twee lenzen kosten rond de vijfhonderd euro en zijn dus niet meteen spotgoedkoop te noemen. Een betaalbaarder alternatief is de Kamlan 50mm f/1.1 die een iets hogere f-stop heeft, maar wel aanzienlijk goedkoper is met een richtprijs van 180 euro. 

Persoonlijke voorkeur: Mitakon Zhongyi 35mm f/0.95. De Mitakon biedt een ideaal compromis van prijs, beeldkwaliteit en formaat voor een snelle lens. Nu Fuji de 33mm f/1.0 definitief heeft geschrapt ten voordele van een 50mm, is dit wellicht de beste optie voor fotografen die op zoek zijn naar een snelle lens in standaardformaat. 


Telelens
De keuze voor een telelens is erg eenvoudig, want er slechts keuze uit één brandpuntsafstand: 85mm. Zowel Samyang, Viltrox, Meike als Lensbaby verkopen een lens in dit formaat. Vreemd genoeg vind je hier geen 7artisans, maar misschien kan die in de toekomst nog komen. 

Persoonlijke voorkeur: Viltrox 85mm f/1.8. Qua prijs-kwaliteit is dit misschien wel de beste lens uit het volledige assortiment van lenzen dat je bij Fuji kan vinden. Het is - tot zover - de enige third-party lens die autozoom biedt en beeldkwaliteit is slechts een fractie minder dan Fuji's veel duurdere 80mm en 90mm lenzen en dat bovendien voor een richtprijs van ongeveer vierhonderd euro.   


Supertele
In dit segment vinden we afstanden van 100mm, 135mm en 300mm van Meike en Samyang. Het is een nichesegment in fotografie en daarom is het aanbod van lenzen ook vrij pover. De 300mm lenzen bieden dus een langere afstand dan Fuji's 200mm f/2 lens, maar zijn daarentegen wel een stuk trager met een f-stop van f/6.3. Er is ook een 135mm variant van Samyang die een stuk sneller is met een f-stop van f/2. 

Persoonlijke voorkeur: Samyang 135mm f/2. De Fujinon 200mm f/2 is Fuji's kroonjuweel en kost maar liefst vijfduizend euro. De Samyang 135mm f/2 biedt misschien niet dezelfde afstand, maar is wel een stuk goedkoper met een richtprijs van minder dan vijfhonderd euro en is voor een supertelelens erg snel met een f-stop van f/2.


Conclusie
Hoewel grote lensproducenten zoals Tamron en Sigma ontbreken in het lenzenlandschap van Fuji is er vrij verrassend toch een divers en groot aanbod van third-party lenzen te ontdekken voor Fuji's X-mount. Deze third-party lenzen zijn meestal een stuk goedkoper dan Fuji's eigen lenzen en bieden bovendien een goede beeldkwaliteit aan. Het nadeel is dan weer dat bijna alle lenzen werken met manuele focus met uitzondering van de Viltrox 85mm. Deze lenzen zijn aantrekkelijk geprijsd en daarom interessant als je niet te veel geld wil spenderen aan een macrolens of fisheye. 

Daarnaast zijn deze lenzen ook interessant omdat ze zaken aanbieden die je niet bij Fuji kan vinden zoals bepaalde brandpuntsafstanden in het gamma van groothoek- en supertelelenzen. De Mitakon en Kipon Ibelux bieden daarbovenop een lens die sneller is dan Fuji's prestigeproject van 50mm f/1 voor een leuke prijs. Door deze third-party lenzen te negeren omdat ze niet van Fuji komen, doe je jezelf dus zeker geen plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten