woensdag 28 augustus 2019

Wandelen in Wallonië: Van Vaals tot Moresnet

In de geschiedenisboeken is het voormalige microstaatje Moresnet al lang vergeten, maar de wandelroute van Vaals tot Moresnet plaatst deze plek centraal. Deze wandeling vindt plaats in de buurt van het drielandenpunt waar Nederland, België en Duitsland elkaar kruisen en wordt getypeerd door de verschillende hellingen dat Nederlands Zuid-Limburg rijk is. Uitschieters zijn de twee torens die een mooi uitzicht bieden over de omgeving en de kruisweg van Moresnet-Chapelle dat de lijdensweg van Jezus uitbeeldt in veertien taferelen. 


Vaals
Zuid-Limburg kent enkele mooie plekjes, maar Vaals was voor mij een onbekend dorpje. Nochtans wordt deze plek net niet overrompeld door toeristen omdat het drielandenpunt maar een steenworp is verwijderd van dit ogenschijnlijk vergeten stukje Nederland. De wandeling begint aan de kerk waar je kan parkeren. De parking is niet erg groot, maar gelukkig zijn er in de buurt voldoende alternatieve parkeerplekken voorzien waar je de wagen kan parkeren.


Bij het begin gaat het meteen bergop en ongeveer drie kwartier later kom je aan bij het drielandenpunt. De toeristen zwermen hier als bezige bijen door elkaar en hier stopt ook de toeristenbus die een rondje rijdt rond het historische centrum van Aken. Hier bevindt zich eveneens de Wilhelminatoren die gebouwd is op het hoogste punt van Nederland en majestueus de omgeving domineert. 


Kruisweg
Dan volgt er een lang stuk waar je door bossen gaat met veel platte stukken en af en toe een verdwaalde helling. Dit is wellicht het minst interessante stuk van de wandeling aangezien de bossen snel monotoon worden. Na zeven kilometer gaat het langzaam naar beneden en worden de bossen verruild voor weidelandschappen waar je een goed overzicht hebt over de verschillende hellingen. Inmiddels ben je ook in België beland waar één van de blikvangers de kruisweg is van Moresnet-Chapelle.


Een kruisweg is een wandelpad waar de lijdensweg van Jezus Christus wordt uitgebeeld in veertien taferelen wanneer hij door Jeruzalem stapt en later aan het kruis wordt genageld. Elk tafereel wordt uitgebeeld in een grotje in minutieus detail en elke grot is een kunstwerk op zich. Het meest indrukwekkende beeld is het twaalfde tafereel waar Jezus aan het kruis is genageld en deze grot dwingt respect af door zijn omvang en het perkje dat er is rond gebouwd. Deze kruisweg is eveneens voorzien met prachtige bloemen en bomen en is dus ook voor de natuurliefhebber een stop waard.


Terug naar Vaals
Bij het verlaten van de kruisweg in Moresnet gaan we terug richting Vaals en belanden we terug in bosrijk gebied waar de nodige meters omhoog worden bedwongen. Deze wandeling is relatief gemakkelijk, maar dat neemt niet weg dat er toch een paar stevige hellingen zijn. Mocht je dorst hebben, zijn er echter meer dan voldoende stopplaatsen om de inwendige mens te verzorgen. Het laatste stuk gaat door het centrum van Vaals waar je ook een heleboel restaurantjes hebt waar je goed en goedkoop kan eten.


Net zoals bij de andere wandelingen heb ik deze route teruggevonden op Routeyou en met behulp van de app de wandeling gevolgd. De paden zijn hier groot en goed te volgen en het mag dus geen probleem vormen om de weg te volgen. Hoewel de wandeling 18 km lang is met ruim 350 hoogtemeters is de wandeling best te doen voor iedereen die over een basisconditie beschikt. Persoonlijk vind ik dit niet de mooiste wandeling die ik heb gedaan deze zomer, maar het is wel een mooie manier om dit onbekend stukje van België en onze buurlanden te leren kennen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten