Het jaar 2016 duurt nog twee weken en dan klopt 2017 aan de voordeur. Voor de internationale gemeenschap is het een tumultueus jaar geworden met aanslagen, politieke onrust en de polarisatie van de maatschappij in West-Europa. Doembeelden van een kleine honderd jaar geleden zijn plots niet meer zo ver weg. Persoonlijk stond 2016 in het teken van horlogeaankopen en dat zijn er een heleboel geweest. Enkel de Rado D-Star had ik in 2015 gekocht. De overige horloges zijn dus dit jaar aangeschaft. Daar komt dit jaar op het nippertje misschien nog een Rolex Submariner bij. Ik was al een tijdje op zoek naar een duikershorloge en wat is er een betere keuze dan het meest iconische duikhorloge aller tijden?
Horloges kosten een smak geld en voor volgend jaar ben ik toch op zoek naar budgetvriendelijkere horloges. In een blogpost van een tweetal maanden geleden schreef ik dat ik keek naar horloges zoals de Baume & Mercier Clifton, Longines Master Collection en Sinn 104. Deze horloges prijken nog altijd op het verlanglijstje, maar zullen een paar plaatsen zakken aangezien ze niet erg goedkoop zijn. Voor 2017 ben ik namelijk van plan om mijn terrein meer te verleggen naar vintage horloges. Dit zijn een drietal kandidaten die ik volgend jaar met meer dan bijzondere interesse zal volgen.
Omega Speedmaster
Als je een wat ouder luxehorloge wil kopen voor minder dan vijfhonderd euro kom je bijna automatisch terecht bij de Omega Speedmaster. De Speedmaster komt in een boel varianten en formaten. Fratellowatches schrijft iedere dinsdag een artikel over de Speedmaster en is een handige bron om meer info op te zoeken over dit iconische horloge.
De zogenaamde Moonwatches (horlogeseries die werden gedragen door NASA-astronauten) zijn de meest populaire, maar ook de duurste, net zoals de series die stemmen van voor deze moonwatches. De goedkopere Speedmasters vind je bij de mark III of IV die in de jaren zeventig of tachtig uitkwamen. Deze horloges zijn niet zo gesofistikeerd als de moonwatches, maar bieden wel een heleboel luxe voor relatief weinig geld.
Lord Marvel
Als je 'Lord Marvel' intypt in Google is de kans erg groot dat je iets gaat vinden over een superheld in comics. De Lord Marvel waar ik het over heb, is echter net iets anders. Dit is namelijk het allereerste horloge van Seiko dat tikt aan 36000 vibraties per seconde. In hedendaagse automaten hebben enkel de Zenith El Primero en Grand Seiko nog movements die tien keer per seconde tikken. In de jaren zestig was er echter een wedloop tussen verschillende producenten om met het eerste movement te komen dat zoveel keer tikte per uur. Bij Seiko was deze primeur weggelegd voor de Lord Marvel, een serie dat zich situeerde onderde luxehorloges van Seiko.
De Lord Marvel werd gemaakt in de jaren zestig en zeventig en is gemakkelijk te vinden voor een betaalbare prijs. De prijs begint vanaf driehonderd euro, maar loopt op tot bijna vijfhonderd euro voor horloges die goed zijn onderhouden en wellicht nieuwe onderdelen hebben zoals een polsbandje of glas. Het horloge is 35 mm breed waardoor het nog altijd probleemloos gedragen kan worden als dress watch zonder dat het overdreven klein is.
King Seiko
Seiko timmert nu hard aan de weg wereldwijd in het luxesegment met zijn Grand Seiko's, maar er was een tijd dat de Japanse uurwerkgigant niet één, maar twee luxueuze lijnen had: de Grand Seiko, maar ook de King Seiko. In 1959 besloot Seiko om zich te splitsen in twee vestigingen: Suwa Seikosha waar Grand Seiko werd gebouwd en Daini Seikosha waar de King Seiko het levenslicht zag. Dit zorgde voor interne rivaliteit waardoor de twee sites werden gestimuleerd om het beste van zichzelf te geven. In de jaren zeventig zu Daini Seikosha echter worden opgedoekt omwille van de grotere vraag naar goedkopere quartzhorloges.
Op de site Kingseiko vind je een aantal overgebleven horloges van dit tijdperk. Net zoals de Lord Marvel moet je rekenen tussen driehonderd à vijfhonderd euro voor een exemplaar afhankelijk van de staat waarin het zich bevindt. In vergelijking met de Lord Marvel is het niveau van afwerking een stuk hoger en bevindt het zich op gelijke voet of net onder de Grand Seiko's van destijds. De King Seiko is een hele collectie en bevat handopwinders, automaten en quartzhorloges. De automaten zijn iets meer gegeerd waardoor ze een fractie duurder zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten