Open Bedrijvendag is een nationaal evenement waar grote en kleine bedrijven hun deuren openstellen voor bezoekers zodat die de dagelijkse werking van een bedrijf kunnen bekijken. Dit initiatief loopt sinds 1991 en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Voor bedrijven is het ook een uitstekende gelegenheid om promotie te maken voor hun eigen zaak of om personeel aan te werven. Op deze uiterst zonnige zondag bezocht ik drie deelnemers: de wetenschappelijk afdeling van het Africamuseum in Tervuren, het nieuwe indoor sportcentrum Sparx in Hasselt en tenslotte de Hasseltse campus van Fluvius. Een overzicht.
Africamuseum
Dit museum creëert bij mij toch de hoogste verwachtingen aangezien ik altijd wel al eens een kijkje heb willen nemen achter de schermen van zo'n gigantisch museum. Het bezoek is niet echt een kijkje achter de schermen, maar etaleert eerder de wetenschappelijke werking van het museum. Het Africamuseum stelt namelijk een heleboel wetenschappers tewerk die in een aantal domeinen actief zijn zoals zoölogie, talen, muziek, geneeskunde en houtmaterialen. In plaats van het museum te bezoeken, ga ik dus naar het gebouw waar al deze wetenschappers zitten. Dit is een klassieke betonblok uit - ik vermoed - de jaren zestig en is dus niet ontworpen om zo'n grote stroom bezoekers te ontvangen. Aangezien sommige wetenschappers in enkele piepkleine kamertjes zitten, is het soms drommen om een glimp op te vangen van de uitleg die wordt gegeven.
De medewerkers van de verscheidene domeinen doen hun best om een begeesterende uitleg te geven, maar de ene is daar al wat beter in dan de andere. Zo vind ik een elektronenmicroscoop om onderzoek te doen naar verschillende houtstructuren van bomen niet bijster interessant, maar de dame in kwestie weet het op een enthousiaste manier te brengen zodat je als luisteraar niet anders kan doen dan mee opgaan in dit hele verhaal. De beste redenaar is toch wel Maud Devos bij de talenafdeling die een hele hoop mensen weet te imponeren met haar duidelijke uitleg over hoe ze veldwerk verricht om de Buntu-talen in Afrika te bestuderen.
Er worden ook enkele zaken tentoongesteld zoals de schedels van een aantal grote zoogdieren en enkele tropische vissen die in Afrika leven. De wetenschappers hier zijn echter wat minder rad van tong en je moet actief vragen stellen om te weten waarover het gaat. Maar eenmaal de juiste vragen zijn gesteld, krijg je wel een boeiende uitleg te horen. Volgens het Africamuseum heb je ongeveer anderhalf uur nodig om het gehele gebouw te doorkruisen, maar ik kwam er na één uur buiten. Voor vijf euro extra kan je het museum bezoeken en ook de niet tentoongestelde collecties in de kelder bezichtigen. Aangezien ik het museum al enkele jaren geleden heb bezocht, heb ik dit niet gedaan en er stonden ook twee andere bedrijven op het programma.
Sparx
Sparx is één van de nieuwste deelnemers van de Open Bedrijvendag en zag het levenslicht pas enkele maanden geleden in mei 2023. Sparx verkoopt zichzelf als een bedrijf dat zich richt op sportertainment, een samentrekking van sport en spel. Het spelelement is dus met andere woorden erg belangrijk bij dit indoor sportcentrum. Maar liefst vijftig sporten kunnen hier binnenin beoefend worden en de variatie is vrij groot. Er zijn enkele eenvoudigere sporten zoals een voetbaloefening waarbij je het leer in het juiste vak van een raster moet schieten. Voor de kleinsten onder ons is er een variant van Space Invaders waar de aliens moeten geraakt worden met (tennis)ballen. Ook darts en minigolf zijn van de partij, maar het zijn toch de hoogtechnologische sporten die Sparx onderscheiden van de rest.
Een voorbeeld hiervan is een ruimte waar je biatlon kan doen. Dit is een skisport waar langlaufen gecombineerd wordt met karabijnschieten. Een fitnesstoestel simuleert de beweging van het langlaufen en op een scherm zie je je personage skiën. Eenmaal aangekomen bij het karabijnschieten moet je je verplaatsen naar een schietstand waar je al liggend met een karabijn op de vijf doelen schiet en vervolgens ga je opnieuw langlaufen. De meest bijzondere attractie is wellicht de kabelbaan dat het volledige dak van de ruimte gebruikt. Er is ook een F1 simulatie, maar de vraag is wat dit nog met sporten te maken heeft aangezien dit puur videogaming is. Hoewel Sparx zichzelf ziet als een sportcentrum is het toch wel duidelijk dat het spelelement belangrijker is dan het sporten zelf.
Toch moet ik zeggen dat ik aangenaam verrast ben met de mogelijkheden die je hier kan doen, want het gaat van simpele sporten naar hoogtechnologische toestellen die op een ideale manier gebruik maken van augmented reality zoals bij de batting cage. Hier gooit een speler op het scherm een baseball en vervolgens ploft er een baseball uit het scherm en zo lijkt dit - de eerste keer toch - hyperrealistisch. Leuk om te doen bij teambuilding activiteiten of een avondje uit onder vrienden zoals je dat bij bowling doet. Hier meerdere keren terugkomen om echt te sporten zoals je dat doet bij een sportclub lijkt me minder evident omdat het spelelement toch wel heel erg groot is.
Fluvius
De kampioen onder de deelnemende bedrijven is zonder enige twijfel Fluvius dat maar liefst zeventien locaties heeft opengesteld over geheel Vlaanderen. In vergelijking met de twee andere deelnemers die ik eerder heb bezocht, beantwoordt Fluvius eerder aan het klassiek profiel van een bedrijf. Na de fusie tussen Eandis en Infrax is Fluvius het enige bedrijf in Vlaanderen dat verantwoordelijk is voor het netbeheer van (laagspannings)elektriciteit en aardgas. Bij de campus in Hasselt worden eerst de verscheidene projecten van nu en in de toekomst voorgesteld en dat zijn er een pak. Tegen 2030 rijden er anderhalf miljoen elektrische wagens in België en die moeten allemaal opgeladen worden. Ook de plaatsing van de digitale meter is een werk dat nog een aantal jaren zal lopen. Aan projecten dus geen gebrek en het is dus niet vreemd dat bij het tweede luik van dit bedrijfsbezoek er aandacht wordt besteed aan personeelswerving.
Zoals overal is het lastig om personeel te vinden en hier kan je als bezoeker een kijkje nemen in de bureauruimtes van Fluvius. Een beetje ironisch aangezien ze toch vooral technici en projectbeheerders zoeken, mensen die niet zo vaak een bureau zien. Fluvius mikt vooral op de lokale verankering en één van de belangrijkste argumenten om bij Fluvius te werken, is de lokale werking zodat je niet (lang) in de file moet staan en ook de veertig dagen vakantie zal veel mensen als muziek in de oren klinken. Het derde en laatste deel klinkt bij mij wat minder muzikaal in de oren want hier worden de verscheidene meters en andere infrastructuur tentoongesteld. Ongetwijfeld erg interessant als je enige affiniteit hebt met elektriciteit, maar die is bij mij niet aanwezig en ik ben hier dus niet lang gebleven.
Fluvius is het wel het bedrijf dat de bezoeker het meest soigneert, want je krijgt een bonnetje om iets gratis te eten en drinken. Aangezien Fluvius een Belgisch bedrijf is, mag er uiteraard geen frietkraam ontbreken en ook de bakken met Jupiler zijn rijkelijk gevuld. Zelfs als je Fluvius als bedrijf niet erg boeiend vindt, kan je hier gratis de inwendige mens vullen. Van de drie bedrijfsbezoeken vind ik het bezoek aan Fluvius het minst interessant, maar misschien is dat wel een ongelijke strijd. Wedijveren met een indoor sportcentrum en de wetenschappelijke afdeling van een museum is zoals de vergelijking tussen appels en peren: het houdt eigenlijk weinig steek.
Conclusie
Open Bedrijvendag blijft elk jaar een gigantisch succes, want het is altijd wel interessant om te weten wat er zich afspeelt achter de schermen van een bedrijf. Toch is de keuze van een bedrijf erg belangrijk, want de klassieke bedrijven gaan wellicht een stuk minder weten te boeien dan bedrijven die zich niet zo gemakkelijk laten categoriseren als traditioneel bedrijf. Daarom zijn mijn bezoeken aan het Africamuseum en Sparx voor mij boeiend omdat het inspeelt op persoonlijke interesses.
Ik bezoek graag musea en daarom ben ik benieuwd naar dingen zoals wetenschappelijk onderzoek. Bij Sparx daarentegen krijg ik de mogelijkheid om enkele sporten uit te proberen. Fluvius weet op dat vlak minder te boeien, maar maakt dat goed met gratis drank en eten en daar valt elke Vlaming voor. Een boeiende dag dus, maar ik zie het me zeker niet elk jaar doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten