Hoewel België amper drie zakdoeken groot is, speelt ons landje wel een belangrijke rol in het organiseren van wandelroutes. België is namelijk één van de grondleggers van de GR-routes, zeg maar meerdaagse wandelroutes die door Europa gaan. Daarnaast zijn er ook een aantal andere langeafstandswandelingen die de moeite waard zijn en daarom is België een klein paradijs voor wandelaars. Een bloemlezing van de mooiste meerdaagse wandelingen in den Belgique.
1. Nationaal Park Hoge Kempen
Vorig jaar werd de vernieuwde versie van deze trekking boven de doopvont gehouden en het resultaat is een route van 110 kilometer die de mooiste plekjes van 's lands enige nationaal park - voor enkele maanden nog - verkent. Limburg vind ik persoonlijk de mooiste wandelprovincie van Vlaanderen en deze trail presenteert het mooiste van Limburg met onder andere de hoogste duinen van België, diverse soorten heide, mijnterrils, fraaie plassen, vennen en uiteraard heel veel bos. Bij het nieuwe ontwerp van deze route heeft men erop gelet om zo weinig mogelijk bebouwing en verharde wegen te zien. Voor een beginnende wandelaar is dit een ideale trail aangezien de afstand best te doen is, maar ook het aantal hoogtemeters valt reuzegoed mee. Toch zitten er hier en daar wat steilere hellingen bij de terrils, maar dat zijn slechts heel korte fragmenten in een parcours dat overwegend (vals) plat is.
2. LAW Rivierpark Maasvallei
Opnieuw een wandeling uit Limburg en opnieuw eentje die recent een verjongingskuur heeft ondergaan. Sinds 2020 is dit wandelfeestje een internationaal festijn, want de route volgt de Maas over de grens en trekt door elf Belgische en Nederlandse Maasdorpen, inclusief het gemoedelijke Maastricht dat sowieso een citytrip waard is. De Maasvallei is een groene regio die vooral wordt gekenmerkt door haar landelijke karakter en in tegenstelling tot het NP Hoge Kempen ga je hier minder variëteit in het landschap aantreffen. Anderzijds zie je op deze route veel waterpartijen en dat is zeker in warme tijden een groot voordeel. De 137 km is misschien wat ambitieus om ze allemaal te doen, maar een verlengd weekendje in deze buurt levert ongetwijfeld veel wandelplezier op.
3. Eislek Trail
Een andere trail die grensoverschrijdend gedrag vertoont, heb ik vorig jaar zelf gedaan: de Eislek Trail. Deze langeafstandswandeling is in vijf etappes braafjes verdeeld over het Groot-Hertogdom Luxemburg en België. Met name de twee etappes in België doen wandelaars watertanden met een sportief parcours door naaldbos in de Ardennen en rotspaadjes langs de Ourthe. Over het Luxemburgse gedeelte ben ik wat minder enthousiast, maar ook hier zitten mooie stukken bij. Enkel is het wel zo dat het allemaal wat monotoner is met minder allure voor de sportieve wandelaar ondanks een alleraardigst aantal hoogtemeters. Ook cultureel erfgoed maakt deel uit van deze trail zoals het Kanaal van Bernistappe en het voormalige klooster van Troisvièrges waar vroeger joden werden gevangen gehouden door de nazi's. Met 106 kilometer is het een korte trail die vooral sportieve wandelaars inspireert.
4. Entre Lesse et Lomme
Voor al wie eens goed wil verdwalen in de Ardennen en de maatschappij wil achterlaten, is dit een geschikte route. Met 78 kilometer is dit een traject dat je op drie dagen kan afronden, hoewel de meeste mensen zullen opteren voor een comfortabeler aantal van vier dagen. Deze route blinkt uit in zijn eenzaamheid en verlaat de bewoonde wereld voor een parcours van overwegend naaldwoud en grindwegen. Met circa drieduizend hoogtemeters is deze langeafstandswandeling tussen Lesse en Lomme bovendien vrij stevig. Een nadeel is dan weer dat de route niet veel variëteit kent en een typisch Ardennenlandschap aanbiedt van naaldbossen en grindwegen. Dus als je besluit om deze trail te doen, zijn drie dagen allicht meer dan genoeg.
5. GR 129 Dwars door België
Drie jaar geleden werd deze trail wereldberoemd in Vlaanderen omdat Eén-reporter Arnout Houben een televisieprogramma maakte over deze route waar hij op stap was met twee vrienden. Gedurende meer dan vijfhonderd kilometer trekt deze trail door België en wordt het westen van België in de schijnwerpers geplaatst. Henegouwen is niet meteen het eerste wat bij wandelaars opkomt als plek om te wandelen, maar regio's zoals het Pays des Collines bewijzen dat dit onterecht is. Toch bevindt zich het mooiste stuk van deze route allicht in het midden rondom Dinant waar de Ardennen zich van hun meest spectaculaire kant laten zien. Een veelzijdige route dus, maar wel voor mensen met veel vrije tijd, want je mag rekenen op ongeveer twintig dagen om alle etappes tot een goed einde te brengen.
6. GR16 In het spoor van de Semois
Wanneer je een titel draagt als koningin van de Belgische rivieren mag je daar wel best trots op zijn. Aangezien de Semois geen persoon is, zal het nooit trots kunnen zijn op die titel, maar personen die de GR16 hiken weten verduiveld goed waarom ze dat doen. Deze trail volgt namelijk de Semois meer dan tweehonderd kilometer en brengt de wandelaar door misschien wel het mooiste stukje van België. Dit gedeelte van de Ardennen ontbeert misschien de spectaculaire watervallen in de Hoge Venen, maar maakt dat ruimschoots goed met uitdagende paden naast de Semois en sportieve weggetjes op verscheidene rotsmassieven. Ook de populaire, maar niet ongevaarlijke laddertjeswandeling in Rochehaut staat op het appel voor al wie dat wil. Volgens velen de mooiste langeafstandswandeling van België en met de wandelingen die ik hier al heb gedaan ben ik geneigd om hen gelijk te geven.
7. GR56 Door de Hoge Venen
Wat de mooiste trail van België is, kan ik moeilijk zeggen, maar de GR56 is wat mij betreft de grootste titelpretendent samen met de GR16. De streek van de Hoge Venen biedt zowat al het natuurschoon dat je in België kan tegenkomen. Of het nu gaat om wildstromende bergbeken, uitgestrekte vennen, kleine bergpaadjes of spectaculaire watervallen, dit en veel meer komt allemaal aan bod op de GR56. Hoewel dit het hoogste gedeelte van België is, zal de sportieve wandelaar misschien wat op zijn honger blijven zitten aangezien dit eigenlijk een plateau is. Toch zijn er ook hier steile beklimmingen en mooie vergezichten, maar dan eerder sporadisch als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld de GR16. De GR56 heeft misschien niet de naambekendheid van een internationale trail, maar moet qua natuurschoon zeker niet onder doen voor meer bekendere trails zoals de West Highland Way.
8. GR573 Door de Hoge Venen en Vesder Vallei
België bestaat uit verscheidene mooie wandelregio's, maar gek genoeg komen niet alle regio's aan bod bij de GR-lussen. Dat geldt helaas ook voor de Voerstreek en het Land van Hervé die niet zijn opgenomen bij een langeafstandswandeling. De Vallei van de Vesder komt daar gedeeltelijk in tegemoet, want hier vind je dezelfde elementen als in de twee eerdergenoemde regio's zoals een licht golvend landschap dat wordt omgeven door groene velden en weides. Het traject begint wel bij Luik en gaat door Pepinster en dat zijn niet de meest sexy plaatsen in Wallonië. De passage door de Hoge Venen bezorgt deze route wel een stevige toets natuur en verschilt met de GR56 in de keuze van locaties, al zijn er hier en daar wel overlappingen. Toch is deze GR-route zeker en vast complementair met de GR56 dat zich exclusief op de Hoge Venen richt, in tegenstelling tot deze route.
9. GR15 Hoge Ardennen
Hoewel België geen bergen kent, doet deze langeafstandswandeling er alles aan om je van het tegendeel te overtuigen. Als je op zoek bent naar een traject dat je het mooiste van de Ardennen presenteert dan ben je bij deze GR-route aan het juiste adres. De GR15 begint net zoals de GR56 in de Hoge Venen, maar kruist daarna het hart van de Ardennen en trekt via Houffalize naar Aarlen. Het is vooral de provincie Luxemburg dat de harten steelt van alle wandelliefhebbers op deze route met sportieve parcours rond Houffalize en uitgestrekte bossen in de buurt van Martelange. Het oorlogsrijke verleden kent ook een centrale plaats op deze route en de omgeving van Bastogne heeft verscheidene herinneringen aan het beruchte Duitse offensief in de winter van 1944. In deze tijden gaat het er vredelievender aan toe en bestaat de grootste strijd uit de 220 km die je hier moet afleggen.
10. Streek-GR Vlaamse Ardennen
Onbekend maakt onbemind en voor mij is dat toch wel een beetje het geval met de Vlaamse Ardennen die - voor mij - aan de andere kant van het land liggen. Het hinterland van de Ronde van Vlaanderen is populair bij wieltertoeristen, maar is ook een mooi wandeldecor. Samen met het Pays de Collines zijn de Vlaamse Ardennen een allegaartje van diverse landschappen zoals beekvalleien, weides, bossen, akkers, beemden en af en toe een stevige heuvel. Op sommige etappes kunnen de hoogtemeters aardig optellen, maar het algemeen karakter van deze route is toch eerder landelijk met een nadruk op akkers en velden. Met de Zwalm die de wandelaar af en toe gezelschap houdt, beschikt deze regio over één van de meest pittoreske rivieren van heel Vlaanderen. Een bont allegaartje van landschappen dus.
Besluit
Een klein landje zoals België beschikt niet over hooggebergtes, een merendistrict of spectaculaire watervallen. Toch weten de diverse regio's in Vlaanderen en Wallonië wandelaars aangenaam te verrassen met hun aanbod. Of het nu gaat om het microklimaat in de streek van de Gaume, een lappendeken van heide en bos in Limburg of het grillige rotsmassief rondom de Lesse, er is veel te zien en te doen op deze trekkings. Wel is het zo dat je als wandelaar wat meer geduld moet uitoefenen om mooiere dingen te zien en het landschap durft wel eens monotoon te worden, zeker in Vlaanderen. Maar als je dit in het achterhoofd houdt, zijn deze tien trektochten stuk voor stuk aanraders die elke wandelliefhebber in België op zijn bucketlijst mag zetten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten