De woestijn lijkt niet meteen een wandelparadijs, maar toen ik zag dat de Belgisch-Nederlandse reisorganisatie Travelbase een vijfdaagse wandeltocht op poten zette in Jordanië twijfelde ik geen moment om die te boeken. Deze trekking is een sectie van de veel langere Jordan Trail en gaat van het pittoreske Dana naar het wereldberoemde Petra in een rotsachtig woestijnlandschap. Bovendien bracht ik deze week door onder de blote sterrenhemel bij de Bedoeïenen, een nomadenvolk. Als bonus opteerde lokale gids Ghassab voor de lokale geitenpaadjes door de Jordaanse bergen en dan weet je dat het hier om een behoorlijk avontuurlijke reis gaat.
Praktische zaken, weetjes en transport
- Deze trekking heb ik geboekt bij Travelbase en men heeft een aparte site waar je meer info vindt over de Jordan Trail en waar je deze trip uiteraard ook kan boeken.
- Qua budget moet je rekenen op ruim duizend euro, inclusief vluchten en maaltijden.
- Van Schiphol is er een rechtstreekse vlucht naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Oorspronkelijk was het de bedoeling om dit te doen met Transavia, maar in deze tijden van Covid ging dat niet door en werd er met Jordanian Airlines een waardig alternatief gevonden (wel een gemiste kans om de luchtvaartmaatschappij Air Jordan te dopen). Dat maakte de reis toch wel wat duurder.
- Overnachtingen gebeuren met de tent, maar gedurende heel mijn verblijf heb ik altijd met behulp van een matras (die daar beschikking wordt gesteld) onder een blote sterrenhemel geslapen. Als je dus enkele eurootjes wil besparen, kan je dat dus best doen op het gebied van het gehuurde materiaal dat je zelf kan meenemen (zoals bv. een tent).
- De eerste overnachting gebeurt in Dana in een - wel erg elementaire - guesthouse, terwijl de hotels in Wadi Musa en Amman wel over alle luxe beschikken.
- In Wadi Musa kan je na vijf dagen door de woestijn te hebben getrokken genieten van een lokale hammam om alle poriën open te zetten.
- Hoewel Jordanië een Islamitisch land is, kom je er als westerling niks te kort. Alcohol is in de toeristische steden zonder problemen te verkrijgen en zelfs op onze trekking konden we een biertje krijgen als we dit 's ochtends op tijd lieten weten. Goedkoop is het wel niet!
- Bij de luchthaven in Amman heb ik vijftig Dinar (ongeveer zeventig euro) 'uit de muur' gehaald via een ATM en daar ben ik een hele week mee toegekomen. In de steden kan je gemakkelijk met kaart betalen (zowel debet- als kredietkaart).
- Deze reis is in de eerste plaats een trekking door Jordanië, maar de helft van het plezier bestaat erin om 's avonds mee te eten met de Bedoeïenen en een weekje door te brengen/overnachten in de woestijn. De optie om mee te eten met de Bedoeïenen kost 150 euro, maar je moet al helemaal gek zijn om dit over te slaan aangezien dit integraal deel uitmaakt van de ervaring.
- Jordanië is een prachtig en relatief veilig land om zelf te verkennen. Je kan dus gemakkelijk voor of na de trekking zelf door Jordanië rijden om andere bezienswaardigheden te verkennen zoals de prachtige rotsformaties in Wadi Rum of om een beetje te dobberen in de Dode Zee.
GPX-routes
Net zoals bij vorige trekkings heb ik bij de Jordan Trail mijn wandelingen geregistreerd met behulp van Wikiloc. Deze routes echter gebruiken om de Jordan Trail op eigen houtje te hiken, is gekkenwerk. Dag twee gaat bijvoorbeeld langs kleine geitenpaadjes door de bergen. Niet alleen is de nauwkeurigheid van het GPS-signaal dan matig, de kans om zonder gids verloren te lopen, is bijzonder groot en dat in een woestijn waar je nauwelijks water vindt. Bovendien volgen deze routes niet het officiële programma van de Jordan Trail en is dit een aangepaste, moeilijkere versie die bijvoorbeeld niet langs Little Petra gaat, terwijl de officiële route daar wel stopt. Deze routes zijn dus vooral bedoeld om je een impressie te geven van elke dag.
Zondag 27 maart
De vlucht naar Amman vertrekt in de late namiddag bij Schiphol en hier ontmoet ik al snel Dorien en Pieter. Dorien begon ruim twee jaar geleden met de wandelblog en -podcast Op Wandel en op die korte tijd heeft ze al een aardige schare wandelfanaten opgebouwd. De rest van het gezelschap daagt wat later op. De vlucht verloopt rimpelloos, maar dat kan niet gezegd worden van de altijd vervelende formaliteiten bij aankomst. Ik verwachtte namelijk iemand van Travelbase aan te treffen met een bordje, maar die schittert in aanwezigheid. Ik weet dus niet goed wat ik moet doen en tegen beter weten in, schuif ik dan maar aan bij de rij om Jordanië binnen te gaan. Plots ontvouwt er zich een lange rij achter mij en hoor ik een Nederlandse tongval Belgisch en Nederlandse namen omroepen. De incheckprocedure kan dus nu echt van start gaan, maar de organisatie laat toch wel te wensen over.

Maandag 28 maart
Afstand | 16,64 km |
Meters stijgend | 52 |
Meters dalend | 1010 |
Wandeltijd | 4u18 |
Bij het ochtendgloren kijk ik uit op de prachtige omgeving die gedomineerd wordt door de bergen. De spectaculaire landschappen van Jordanië zijn dus zeker niet gelogen. Met een groep van bijna dertig personen wordt besloten om de groep in twee te kappen. De eerste groep vertrekt als... euh eerste, terwijl ik bij de tweede groep word ingedeeld. Nog even twintig minuten wachten en dan maak ik me op voor de eerste wandelkilometers op Jordaans grondgebied.



Een voorbeeld van dit toenemend toerisme is de ecolodge van Feynan waar op comfort gerichte toeristen kunnen overnachten in de woestijn. Wij doen het iets meer Spartaans en trekken nog bijna twee kilometer verder naar het eerste tentenkamp van de dag waar het avondeten wacht. Een gezellige vuurkorf verenigt iedereen voor het eten en wat later gaat iedereen slapen. Ik besluit om met m'n slaapzak gewoon buiten te liggen onder de blote sterrenhemel en dit is één van die momenten die eigenlijk onbetaalbaar zijn. Door de opkomende wind en het woestijnzand word ik 's nachts regelmatig gezandstraald, maar buiten een paar ingeslokte zandkorrels kom ik verder ongehavend uit deze strijd.
De eerste dag is meteen een mooie opener van de Jordan Trail en weet te imponeren met de imposante afdaling naar de kloof. Vooral bij het begin kijk ik met opengesperde mond naar de mooie panorama's. Ook het groene plaatsje ongeveer in het midden weet aangenaam te verrassen als rustplek. Samen met de Dingle Way is dit mijn favoriete openingsetappe van een trail.
Dinsdag 29 maart
Afstand | 11,79 km |
Meters stijgend | 966 |
Meters dalend | 203 |
Wandeltijd | 4u16 |
Wat mij betreft, is dit de zwaarste wandeling die ik ooit heb gedaan. De etappe zelf kan zich qua moeilijkheidsgraad moeiteloos meten met de zwaardere etappes bij de GR20, maar ik heb mezelf ook de duvel aangedaan door geen camelbag mee te nemen. Waarschijnlijk niet mijn meest lumineuze beslissing ooit aangezien de bestemming een woestijn is. Zelfs met een nog erg schappelijke temperatuur rond de 25 graden is het vochtverlies enorm. Klaarblijkelijk ben ik niet de enige, want ook de wandelgenoten baden in zweetparels. Dat de totale tijd onderweg bijna het dubbele is van de wandeltijd illustreert de zwaarte van deze wandeling misschien nog het best.

Waarom dit geitenpaadjes worden genoemd, wordt al snel duidelijk wanneer we een kudde geiten aantreffen die de al zeldzame aanwezige vegetatie kaalvreten. Geitenhouders met een kudde van tientallen geiten trekken dus de bergen in om de viervoeters wat eten te geven. De herders kennen hier goed hun weg, want er loopt hier een doolhof aan paden. Daarom wil je dit traject absoluut met een gids doen, want als je hier verloren loopt, zit je echt wel in de penarie... Verloren lopen wil je dus niet doen en dat gebeurt uiteraard wel. Onze groep is namelijk vertrokken als eerste, maar bij de communicatie onderweg loopt het mis en de tweede groep volgt een ander pad. En dan moeten we wachten, wachten en nog eens wachten... Na bijna een uur zien we de tweede groep in de verte verschijnen en kan de dagtocht verder gezet worden.

Tussen kilometer vijf en zes bedraagt het hellingspercentage ruim twintig percent en dit stuk is zonder twijfel het meest uitdagende gedeelte van de dag. Soms vraagt het wat klauterwerk om boven te geraken en deze locatie is één van de vele stopplaatsen waar we even halte houden. Hier duurt de pauze wat langer want de middagpauze wordt hier genomen en bij een kleine grot schuil ik op een schaduwrijke plaats die me even weg houdt van een brandende zon. Het verstrekkende uitzicht is eveneens mooi, maar mist toch wel het imposante karakter van de panorama's bij Dana een dag eerder. De volgende kilometers bijten wat minder in de kuiten en het tempo gaat een tikkeltje sneller. Met de nadruk op een tikkeltje. Zelf loop ik - voor de eerste keer deze dag - voorop en volg ik James, één van de twee pakezels. Via een rotsflank gaat het in een zigzaggend patroon omhoog en wanneer ik hijgend op een pad arriveer, zie ik de rest van de groep onder leiding van Ghassab een grindpad volgen. Dit had misschien gemakkelijker gekund, denk ik dan bij mezelf...

Ongetwijfeld de meest sportieve dag van de trekking en de combinatie van de oneffen, moeilijk begaanbare geitenpaadjes en loden zon is niet te onderschatten zoals ik zelf aan den lijve mocht ondervinden. Omdat deze route zo verlaten is, voelt het wel redelijk avontuurlijk aan maar onder waakzaam toezicht van de gidsen kan er eigenlijk weinig gebeuren. Dit had ik niet onmiddellijk verwacht op de Jordan Trail, maar dat maakt deze route misschien wel zo mooi. Dat komt overigens niet door de natuurpracht, want de zandkleurige bergen blinken niet uit in variëteit.
Woensdag 30 maart
Afstand | 18,16 km |
Meters stijgend | 844 |
Meters dalend | 816 |
Wandeltijd | 5u28 |
Na een best wel intensieve dag wacht er vandaag opnieuw een wandelklepper. Deze keer zijn het niet de hoogteverschillen en ondergrond die het moeilijk maken, maar eerder de lengte en de race tegen de klok die daar onlosmakelijk mee verbonden is. Dat is wel jammer, want dit is wellicht de mooiste etappe van mijn weekje in Jordanië en dan is het toch spijtig om niet of nauwelijks bij de mooiste plekjes te kunnen stoppen.

De dag begint namelijk met een lange daling en gedurende vier kilometer gaat het ruim vierhonderd meter naar beneden. Wat hier opvalt, is dat sommige plekken onverwacht groen zijn. In de daling kijk ik immers uit op groene vlaktes en dat had ik hier toch niet verwacht. Later deze week leer ik dat nog niet zo lang geleden - hooguit enkele decennia terug - er hier nog aan landbouw werd gedaan, maar dat sindsdien de verwoestijning is verder gezet en deze stroken maken dus nog niet zo lang deel uit van de woestijn.

Na het dalen, wacht er onvermijdelijk een stijging en die bedraagt deze keer een toch wel stevige driehonderd meter op twee kilometer. Gelukkig niet zo zwaar als gisteren, maar de vrolijke bekjes bij het begin van de wandeling maken nu plaats voor zwijgende monden. De hellingsgraad is niet voor de poes, maar de paden zijn goed te bewandelen en dat maakt het wat makkelijker. Op zes kilometer wacht er opnieuw een stopplaats, want de uitzichten hier zijn werkelijk adembenemend. In de verte ligt ergens Israël, maar ik zie enkel een indrukwekkend decor van rotsen en bergen in een woestijnlandschap. Onder leiding van Kees volgt er een meditatiesessie van een half uurtje en iedereen komt volledig tot rust op deze verlaten plaats. Het nadeel is echter dat door de late start en de twee uitgebreide pauzes de tijd wel een beetje begint te dringen voor de rest van de wandeling.

Na negen kilometer gaat het via een lange grindweg opnieuw naar boven, maar wel meer gestaag dan vroeger op de dag. De indrukwekkende vergezichten blijven ons vergezellen, maar daar zie ik weinig van door het zweet en zout dat in mijn ogen druppelt door het warme weer. Inmiddels heb ik mijn hattah al uitgedaan omdat ik dat onding niet goed kan opzetten en dan betaal ik dat cash met een overdaad aan zweetdruppels. Het wat hogere tempo zal daar ook wel mede debet aan zijn, want naar het einde van de wandeling hebben we de eerste groep bijgebeend. Een groep die nota bene één uur vroeger is vertrokken...

Wat mij betreft, is dit de mooiste wandeldag van de Jordan Trail die bestaat uit leuke locaties, prachtige vergezichten en een gevarieerd landschap op het einde van de etappe. Door de lengte en de late start is dit opnieuw een vrij intensieve dag geworden, maar wel eentje met tal van lonende momenten. Time management is wel een verbeteringspuntje, want het mooie einde verdient simpelweg meer tijd om bij stil te staan.
Donderdag 31 maart
Afstand | 12,73 km |
Meters stijgend | 348 |
Meters dalend | 627 |
Wandeltijd | 3u56 |
De boog kan niet altijd gespannen staan en deze dag is opvallend gemakkelijk vergeleken met de twee vorige dagen. Ze is met een lengte van minder dan dertien kilometer ook vrij kort en dat houdt in dat er veel gerust wordt tijdens deze dag. Geen stress en zware inspanningen dus op deze dag en dat mag ook wel eens.


De volgende kilometers volgen opnieuw het dorre woestijnlandschap en behoren tot de minst interessante van de gehele Jordan Trail. Niet dat het decor oerlelijk is, maar een woestijnlandschap van zandstenen rotsformaties wordt wel wat monotoon na enkele dagen. Dit stuk van de wandeling is echter relatief vlak en dus gaat het tempo de hoogte in. Misschien wel iets te snel, want lokale gids Ghassab heeft schrik dat we het basiskamp voor vanavond veel te snel zullen bereiken. Een eenzame boom in het landschap is dan een ideale plaats om te pauzeren. Waar dat de vorige dagen tien of vijftien minuten is, is het deze keer ruim een uur. Een goede gelegenheid om het middagmaal te verorberen waarbij ik telkens een appel neem. Het klokhuis ga steevast naar één van de twee ezeltjes, maar die zijn dit inmiddels ook al beu gegeten wanneer ik hen een klokhuis voorschotel.
Via enkele rotsterrassen van graniet stijgt het traject erg gestaag en dit zorgt voor een beetje afwisseling op een vrij monotone wandeldag. Door de stijging krijg ik opnieuw mooie vergezichten gepresenteerd over de omgeving en dit is alweer een goede gelegenheid om te pauzeren. Net zoals gisteren wordt er een moment ingelast om kort te mediteren. Voor mij houdt dat in dat ik met mijn rug op de grond lig, mijn ogen dicht doe en niet veel later verkeer ik in dromenland. Waar ik 's nachts amper de slaap kan vatten, gebeurt dat hier wonderwel zonder enige problemen. De twintig minuten meditatie heb ik dus op eigen initiatief omgezet in twintig minuten platte rust, maar dat heeft me ook deugd gedaan.

Deze dag komt als geroepen omdat ze wat minder zwaar en stresserend is dan de vorige twee dagen. De keerzijde van de medaille is dat ze wel erg kort is en de pauzes zijn dus vandaag aan de wel erg lange kant. De kloof bij het begin van de dag is ongetwijfeld het hoogtepunt, maar ook de kampplaats op het einde is een fantastische plek om te overnachten. Daartussen is het wat meer gewoontjes omdat het Jordaanse woestijnlandschap stilaan een bekend fenomeen wordt.
Vrijdag 1 april
Afstand | 11,28 km |
Meters stijgend | 498 |
Meters dalend | 393 |
Wandeltijd | 4u01 |
De laatste dag staat in het teken van een eerste bezoek aan Petra. Eerste? Ja, want op deze dag volg ik de achterpoortroute naar de Monastery, één van de absolute hoogtepunten van Petra, maar wel gebouwd op een grote hoogte die gemakkelijker bereikbaar is langs de achterpoort. Om niet helemaal gek te worden van de drukte vervolgt de route opnieuw het desolate niemandsland rondom Petra en laten we de stenen stad links liggen. Die schade kan alsnog goed gemaakt worden de dag erna.

De route zelf beschikt niet meteen over echte troeven aangezien het een oude karavaanroute is en zijn bestaansreden enkel ontleent aan het feit dat het de kortste weg naar Petra is vanaf deze richting. Toch zijn de omgevingen - en ik dreig als een kapotte langspeelplaat te klinken - opnieuw prachtig om te bekijken. Aangezien ik me op ruim duizend meter hoogte bevind, zijn de vergezichten over de bergen andermaal de moeite en is er zelfs een kloof helemaal beneden. De echte blikvanger is de akoestiek die kan uitpakken met een indrukwekkende echo die kilometers ver nagalmt. Daar maken we als groep dankbaar gebruik van om de meest ridicule namen af te vuren in de verte. Soms mag het ook eens wat ludieker zijn.


De laatste kilometers zijn ook onopmerkelijk stijl, want het gaat gestaag maar zeker omhoog, maar niemand van het wandelgezelschap lijkt dit te realiseren. Wat wel iedereen beseft, is dat het landschap langzaam van rotsachtig naar vlakte transformeert en dat levert niet veel wandelvreugde op. De open vlaktes zijn euh... open en ontberen dus elk element van natuur en kunnen daarom niet anders dan als saai worden bestempeld. Wanneer in de verte de bus te zien is, is dat geen moment te vroeg. De Jordan Trail zit erop en de korte rit naar Wadi Musa brengt ons vlakbij Petra voor een bezoek aan één van de nieuwe wereldwonderen.
Dit is een wat saaiere dag in mijn weekje Jordanië omdat dit pad bij de eerste helft een voormalige karavaanroute volgt en de tweede helft bestaat dan weer uit een pad dat ons naar een parking leidt. Toch zijn er mooie momenten te noteren zoals de Monastery en de grotten die nog niet zo heel lang geleden werden bewoond door Bedoeïenen. Als cultuurtrip interessanter dan als wandeltrip, maar met een locatie als Petra is dat zeker geen straf.
Zaterdag 2 april
Nu de trekking erop zit, kan ik me onderdompelen in een cultureel bad. Petra is namelijk in 2000 verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen waarvan ik er al drie eerder heb bezocht: het Colosseum, de Chinese Muur en Chichen Itza. De in rots uitgehouwen stad Petra neemt gemakkelijk de maat van de vorige drie, want dit is wel heel bijzonder. Veel gebouwen verkeren namelijk in een goede staat door het droge woestijnkarakter van deze regio en bovendien is de site immens groot. Veel toeristen hebben twee dagen nodig om Petra te verkennen en ik begrijp meteen waarom.

Met een gids gaan we na twintig minuten verder in Petra en voor zo'n grote site is het eigenlijk heel rustig. Dat de Ramadan al is begonnen, zal hier allicht mee te maken hebben. Vastenperiode of niet, er moet ook geld verdiend worden door de lokale bewoners en al snel zie ik hier de eerste kraampjes opduiken die talloze souvenirs verkopen. Petra is een stad dat verschillende tijdperken heeft gekend en dat zie ik met mijn eigen ogen wanneer ik wat verder de stad in stap. Zo is er bijvoorbeeld een groot amfitheater dat verwijst naar de Romeinse overheersing, maar zie ik wat later ook de ruïnes van een Griekse tempel dat dan weer een relikwie is uit de Griekse overheersing ten tijden van Alexander de Grote. En zo kent Petra echt een heleboel gebouwen in goede staat die allemaal dateren uit verschillende periodes.


Om deze kleine en grote(re) grotten te zien, moet ik een beetje klimmen, maar dat levert ook fraaie plaatjes op van de omgeving aangezien ik een weids uitzicht heb over Petra. De grotten zelf zijn donker en kil, maar misschien wel het beste aan deze plek is dat je een mooi uitzicht hebt op de Treasury omdat je je vlak boven de Al Saq-kloof bevindt. Helaas besefte ik dat niet toen ik er was en heb ik niet van dit uitzicht kunnen genieten. Jammer, maar de rest van Petra is ook heel erg mooi. In tegenstelling tot bij de andere nieuwe wereldwonderen is er niet één gebouw dat opvalt, maar is het eigenlijk de gehele stad die zo wonderbaarlijk is.
Hoewel de Jordan Trail een wandeltocht is, is het bezoek aan Petra een mooie, culturele afsluiter van deze week in Jordanië. In Petra is er echt veel te zien en te doen en ben ik best wel onder de indruk van de stad en hoe goed bewaard sommige gebouwen zijn. De stad doet je ook in andere werelden of tijden wanen en dan is het niet vreemd dat de allereerste Star Wars hier is opgenomen. Dat geldt eigenlijk ook voor de Jordan Trail, want het kan nauwelijks vergeleken worden met de klassieke trekkings in Europa en dat maakt het juist zo speciaal.
Besluit
Hoewel de Jordan Trail zeker en vast kan verrassen met imposante decors, is dit niet de beste trail om natuurpracht te zien. Bij de eerste dag is de afdaling naar een gigantische kloof indrukwekkend, maar al snel treedt gewenning op bij het zien van de vele rotsformaties in zand- en kalsteen en graniet. Het is echter het totaalplaatje dat deze reis een gewone trekking doet overstijgen. Ik sliep namelijk iedere nacht onder een blote sterrenhemel en het avondeten bij de Bedoeïenen was steeds een belevenis op zich. Tel daarbij het magische Petra dat naar mijn bescheiden mening één van de mooiste sites op deze aardbol is en je hebt een trail die voor enthousiaste hikers moeilijk te versmaden is.